The Lone Star State

TEXAS

The Lone Star State


Toeristische beoordeling:

Historisch: interessant
Natuur: zeer interessant
Cultuur en steden: zeer interessant

Amerika’s oordeel
Zeer aantrekkelijk


Korte schets

Texas is een wereld op zichzelf. Op Alaska na is het de grootste staat in de VS, maar in Texas wonen dertig maal zoveel mensen. Cowboys met enorme hoeden of zakenlui zoals J.R. Ewing, ook met flinke hoeden, waren lange tijd het symbool van Texas. Maar al lopen ze er nog steeds graag zo bij, de Texaan kan net zo goed in een laboratorium of high tech fabriek werken als op het land.

Texas heeft een hoge dunk van zichzelf, een houding die nog stamt uit de korte tijd dat de staat een onafhankelijk land was, van 1835 tot 1845. Wie de staat bezoekt, zal ook ontdekken dat Texas een aparte wereld is. De mensen zien vriendelijk en open, maar misschien wat minder beleefd of sophisticated dan u gedacht had. Het is en blijft iets hebben van een frontier society. Dit is de staat waar je naar toe gaat als je helemaal opnieuw wilt beginnen, nog steeds. ‘You can go to hell’, zei Davy Crockett toen zijn politieke carrière in Tennessee op de klippen liep, ‘I’m going to Texas’. En hij legde het loodje in de strijd om de Alamo.

Texas is groot: Groot Britannië en Frankrijk samen. Dat heeft invloed op het denken. Dat is groot. Maar het is ook roekeloos en gedachtenloos. Vandaar dat de katoenplantages de bodem uitputten, teveel koeien de prairies vernietigden, de olie ghost towns achterliet en vervuiling. Dit is een staat waar de overheid wordt geminacht. Je doet het allemaal zelf. En als je het zelf doet in Texas, dan is alles ook meteen groter en beter. Het is George W. Bush land, in meerdere opzichten.

Helaas wordt Texas als vakantiebestemming nog steeds enorm onderschat. Touroperators bieden vanuit Nederland vrijwel niets aan en hoewel er directe vluchten bestaan op Houston en Dallas, wordt er nooit enige promotie mee bedreven. Toch durven wij zonder omwegen te stellen dat Texas een van de meest interessant staten van de VS is, een apart bezoek waard. Dat geldt zowel voor de natuur als voor de steden, die misschien cultureel het niet kunnen halen bij de steden aan de kusten (hoewel daar vraagtekens bij gezet kunnen worden – de musea in Texas zijn bijvoorbeeld fabuleus), maar vooral ook voor een manier van leven die uniek is.

Geografisch bestaat Texas uit vijf onderdelen. Van oost naar west zijn dat: de Gulf Coastal Plains, het stuk dat grenst aan de Golf van Mexico en dat eigenlijk bestaat uit vlak laagland; de Prairie Plains, heuvelachtig met soms rijke bodem; de Rolling Plains, heuvelachtig land verder naar het westen dat geleidelijk aan in hoogte stijgt; de Great Plains, het westelijk deel en de panhandle, droge kale vlakten met diepe canyons; de Basin and Range Region, in het zuidwesten, met droge hoge vlakten die al bij de Rocky Mountains horen, met onder andere de Guadalupe Mountains.

Het klimaat varieert met de omstandigheden. Zo is Houston gebouwd in een gebied dat als benauwd moeras zich daar nu niet direct voor leent en ligt Dallas/Forth Worth midden in de uitgestrekte vlaktes in het noorden. De leukste steden zijn Austin en San Antonio, de eerste vanwege zijn plezierige kleine stadssfeer en muziek-scene, de tweede als hoofdstad van Spaans Amerika. De staat barst ook van de historische plekken, waarvan inderdaad een niet gering aantal de naam draagt van de belangrijkste politicus die Texas heeft voortgebracht: Lyndon B. Johnson – een man die alles in zich had wat Texas interessant maakt.

De natuur varieert evenzeer van spectaculair tot saai en vlak. Maar als het mooi is, dan is het ook heel mooi.


Nationale Parken

Guadalupe Mountains National Park

Big Bend National Park


Andere natuurmonumenten

Hill Country, het gebied achter Austin


Steden van betekenis

Dallas/Fort Worth
Houston
Galveston
Waco
Austin
San Antonio


Toeristische attracties

De Alamo in San Antonio
East Texas Oil Museum, Killgore
Lyndon B. Johnson Presidential Library and Museum
Lyndon B. Johnson Ranch and Birthplace
LBJ Space Center
Padre Island National Seashore
Kennedy Assassination Museum in Dallas


Staatsleus

Friendship


Hoofdstad

Austin


Landelijk/stedelijk

20 % platteland


Plaats VS in oppervlakte
2de


Klimaat

Gevarieerd, zoals valt te verwachten in zo’n grote staat. Maar vooral warm en droog in de zomer, niet te koud in de winter.


Geografie

Texas bestaat uit vijf delen. Van oost naar west zijn dat: de Gulf Coastal Plains, het stuk dat grenst aan de Golf van Mexico en dat eigenlijk bestaat uit vlak laagland; de Prairie Plains, heuvelachtig met soms rijke bodem; de Rolling Plains, heuvelachtig land verder naar het westen dat geleidelijk aan in hoogte stijgt; de Great Plains, het westelijk deel en de panhandle, droge kale vlakten met diepe canyons; de Basin and Range Region, in het zuidwesten, met droge hoge vlakten die al bij de Rocky Mountains horen, met onder andere al de Guadalupe Mountains.


Economie

Zeer gevarieerd, nog steeds sterk gebaseerd op wat in de grond zit, inclusief olie en gas. Landbouw, industrie en zakelijke dienstverlening.


Doorklikken naar artikelen over specifieke bestemmingen

Austin

Dallas

Big Bend National Park

Artikel over de Hill Country

Reisartikel over de Hill Country

Killgore incl. East Texas Oil Museum

Artikel over Houston

Artikel over Houston 2

San Antonio

Fredericksburg

Museum of Natural Science, Houston

Bush Presidential Library

LBJ Historic National Park

Alamo, San Antonio

Houston Space Center