Dallas, de stad van de moord op Kennedy

Meer informatie over Dallas en omgeving

Kennedy Assassination Museum

Klik hier voor de Zapruder film van de moord (heftig)
Bewoners van Dallas vinden het niet leuk, maar nog steeds vereenzelvigen veel mensen de stad met de moord op John F. Kennedy in 1963. Op de zesde verdieping van de vroegere Texas School Book Depository is nu het officiële Kennedy Assassination Museum gevestigd. Een plexiglazen afscheiding verhindert dat u Lee Harvey Oswalds’ positie aan het raam inneemt, maar verder is er sinds die 22ste november weinig of niets veranderd. Dagelijks komen meer dan duizend bezoekers naar het museum. Het biedt video presentaties, herinneringen zoals de dummy van de voorpagina van de Dallas Morning News die juichte over de speech die JFK later die dag zou gaan houden en honderden foto’s. Buiten kunt u op de plek staan vanwaar Abraham Zapruder het beroemdste stukje amateurfilm schoot dat ooit gemaakt is: dertig seconden waarin drie kogels een einde maken aan het leven van een president – en volgens velen aan de onschuld van de Verenigde Staten. In het museum zijn de laatste beelden van die film, het moment suprème, niet te zien – iedereen weet hoe het afliep. De tentoonstelling ontleent zijn kracht aan de authentieke omgeving en maakt ook zonder de fatale beelden diepe indruk op de bezoekers. Op de `grassy knoll’ aan de overkant kunt u rustig overpeinzen of het mogelijk was dat er moordenaars stonden op de brug waar de auto heen reed, of achter het hek op het glooiende grasveldje. Of de beslissende derde kogel nu hier vandaan kwam zal wel altijd onduidelijk blijven, maar zeker is dat een eventuele moordenaar van hieruit niet zou kunnen missen: het verkeer op kleine afstand, gas terugnemend in de bocht. Het museum negeert de `alternatieve theorieën’ niet en niemand die vanaf die zesde verdieping omlaag tuurt, kan zelf zonder meer aannemen dat Lee Harvey Oswald het allemaal zelf deed. De tour van het museum eindigt met de stem van Walter Cronkite, de befaamde nieuwslezer, die een evaluatie geeft van John Kennedy. Op die 22ste november, de dag waarvan volwassen mensen nog precies weten waar ze waren toen ze het nieuws hoorden, was het Cronkrite die in de CBS nieuwskamer zijn bril afzette en meedeelde: `President Kennedy stierf om twee uur eastern standard time, 38 minuten geleden’. Hoewel de familie van de president weinig voelde voor een museum dat deze herinnering aan Kennedy bewaart, is het een historische plek als weinig andere in Amerika, en een museum dat de plek èn de gebeurtenis op zijn plaats zet zonder smakeloos te worden.

The Sixth Floor, 411 Elm Street, Dallas, Texas. tel:(214)653-6659. De tentoonstelling is dagelijks geopend van 9 tot 6. Toegang: $6.

Elders in Dallas kunt u ook het JFK Assassination Information Center bezoeken, waar de samenzweringstheorieën de overhand hebben.

Terug naar Texas

Dallas, Museum of the Americas

Het Museum of the Americas is onderdeel van het Dallas Museum of Art. Het is te vinden op 1717 N. Harwood at Ross Street en is geopend van dinsdag tot zaterdag van 10 u tot 17 u (donderdags tot 21 u) en op zon- en feestdagen van 12 u tot 17 u. NB. het museum is op maandag gesloten. Tel. (214)922-1200. De toegang is gratis. Voor de Gallery Buffet, het restaurant van het museum, dient u te reserveren, vooral op zondag.

Het Museum is Dallas belangrijkste toeristentrekpleister, na Dealey Plaza, de plaats waar John Kennedy werd vermoord. De collectie is uitstekend en het nieuwe gebouw (van 1984) is met lof overladen – zozeer dat er nu meer donors zijn dan het museum kan accepteren.