Psychopaat?

Lezers hebben me regelmatig laten weten dat ik door Donald Trump ‘de psycho’ of ‘de psychopaat in Florida’ te noemen mijn argumenten ondermijn. Ik zou vervallen in dezelfde namecalling als de psycho zelve. Ik denk daar anders over. Het is niet een bijnaam die ik Trump gaf, zoals ‘haatzaaier’ dat niet is voor Geert Wilders. Het is een kwalificatie.

Ik schreef eerder al over de toenemende mate van ‘unhinged‘ zijn van Trump, die mooie Amerikaanse uitdrukking voor iemand die op zijn minst licht van het padje is. Trump messias optredens, zijn scheldpartijen en zijn ogenschijnlijk op automaat staande monologen, lijken te wijzen op serieuze problemen. 

Er wordt altijd gewaarschuwd dat ook deskundigen (psycho specialisten) geen diagnoses op afstand mogen geven (zelfanalyse als ‘very stabile genius‘ is niet aan die beperking onderhevig). Maar mijn favoriete diepgravende columnist van de New York Times, Thomas Edsall, besteedde zijn essay ruimte afgelopen weekend aan dit onderwerp. Zie hier en hier. En hier.

Laat ik zeggen dat de mensen die hij raadpleegde het niet met me oneens zijn. Een populist tot president kiezen is een ding, een raving idiot is van een heel andere categorie. Het 25e Amendement dat toestaat om dit soort lui opzij te zetten, zal al snel ter hand genomen worden als Trump nog eens het Witte Huis bereikt. Niet dat ik verwacht dat dit zal gebeuren.

Edward Luce schreef vandaag in de Financial Times over de doorbraak van Nikki Haley en in de Amerikaanse media verschenen deze week verhalen dat het Koch-geld (de financiers van conservatisme en oliebelangen, geen fans van Trump) naar haar toe komt. Mijn analyse van Trumps ondergang plezierde menig lezer, maar ze vergaten vaak mijn laatste alinea waarin ik ook betoogde dat iedere andere Republikein Biden kan verslaan. Daar vallen wel wat kanttekeningen bij te zetten, met name dat Haley er niet zeker van kan zijn dat de Trumpies ook daadwerkelijk zullen gaan stemmen als hun heiland niet op het biljet staat. Maar ze heeft in elk geval een goede kans – veel potentiële Biden stemmers zullen ook niet komen opdagen, vrees ik.