Pechtolds penthouse en andere problemen

De Telegraaf, actiekrant als altijd, heeft dezer dagen een doelwit: Alexander Pechtold.

De voorman van D66 is natuurlijk aantrekkelijk als schop object. Het kabinet dat hij in elkaar zette zonder er in te gaan zitten, is nou niet direct lekker begonnen (dividendbelasting cadeautje voor de rijken). Dat ze zichzelf in het pak genaaid hebben met kroonjuwelen die al tien jaar geleden bij het grof vuil waren gezet, oogt evenmin erg lekker.

Pechtold zou in zijn privé leven van alles meemaken waardoor hij liever in de schaduw in de Kamer blijft, terwijl het toch zijn grote ambitie was om na de zeperd als minister in Balkenende IV te laten zien dat hij echt kan besturen.

Hij is ook kwetsbaar met die appartementenzaak. Wat je er ook van mag vinden, klein buur of grootscheepse corruptie, de manier waarop Pechtold het heeft gedaan is, laten we er niet omheen draaien, stupide. Openheid, was dat niet iets van D66? Nu gaat het al, in de woorden van de oude haatzaaier (bedreigd in zijn bestaan door een nieuwe haatzaaier) over een penthouse. Reken er maar op dat de Telegraaf en de Telegraaf omroep WNL er lekker over zullen doorgaan.

Pechtolds gepruttel over Baudet lijkt een slappe herhalingsoefening na het jaren lang gezeur over Wilders. Pechtold luisterde nooit naar mensen die adviseerden dat het na een jaartje Wilders-afzeiken wel genoeg was. Nu gaat hij in de herhaling met Baudet.

Pechtold lijkt op weg naar zijn eerste dikke nederlaag als partijleider. Niet zo verwonderlijk na de successen van vier jaar geleden (in Amsterdam dik onverdiend, maar een succes was het). Het zal hem ingepeperd worden. Zou mij niet verbazen als hij over een jaar vertrokken is.

Dan zal blijken dat de opvolging nog niet geregeld is. Jan Paternotte staat te trappelen. Pechtold wilde hem al twee verkiezingen geleden naar Den Haag halen, maar toen protesteerde Amsterdam dat een net gekozen raadslid zomaar vertrok. Nu heeft Paternotte in Amsterdam D66 een overwinning gebracht, een slappe termijn en nu een verlies. Hij lijkt nog niet klaar voor de hoofdrol in Den Haag. Wie dan wel? Kees Verhoeven zit ook al jaren in de aanval. Punt is dat Pechtold door alles zelf te doen weinig mensen naast zich heeft ontwikkeld die het stokje kunnen overnemen.

D66 blijft een kwetsbare, opportunistische partij zonder diepe wortels in de samenleving.