Welcome back: de neocons zijn terug in de regering Trump

Het schijnt (volgens de Washington Post vanochtend) dat veiligheidsadviseur Herbert McMaster aan de dijk is gezet. Op zich geen verrassing. Het was bekend dat Trump hem een breedsprakige oude zeur vond en beter kan opschieten met de chefstaf van de Veiligheidsraad, Keith Kellog. Die reist veel met de president en kan goed met hem opschieten en Trump vindt hem ‘funny’. Allemaal belangrijke zaken aan het hof van de psycho.

Dat McMaster zou vertrekken lag voor de hand nu Pompeo minister is geworden (overigens zou Pompeo best veiligheidsadviseur kunnen zijn, maar misschien hecht hij meer aan zichtbaarheid). Eerder deze week werd bekend dat John Bolton een bezoek aan het Witte Huis had gebracht.

Bolton was een van de leidende neoconservatieven die kleine Bush in Amerika’s meest desastreuze buitenlandse politiek avontuur stortten. Hij sloeg graag wild om zich heen. Bolton was geöpinieerd en nogal sturend. Dat zijn niet de kwaliteiten die je in een veiligheidsadviseur zoekt. Die moet de verschillende participanten in de buitenlandse politiek aan elkaar knopen, beleidsvoorstellen in beleid omzetten en een min of meer neutrale tussenpersoon zijn. Allemaal kwaliteiten die Bolton niet heeft.

Succesvolle veiligheidsadviseurs waren McGeorge Bundy onder Kennedy en Johnson, en Henry Kissinger onder Nixon. Brent Scowcroft is het voorbeeld van de ideale adviseur, hij deed dat onder Ford (toen hij de schade die de te zichtbare Kissinger achterliet repareerde) en onder oude Bush. Reagan versleet vijf man op die post, de adviseurs van Clinton en Obama waren lang niet zo zichtbaar. Kleine Bush maakte de fout om een te weinig daadkrachtig persoon erneer te zetten. In zijn eerste termijn kon Condoleezza Rice slechts toekijken hoe bendeleider Cheney en minister Rumsfeld domineerden.

Wat zou Bolton betekenen? Een meer agressieve buitenlandse politiek, al weet ik niet wat dat in de praktijk voor gevolgen zou hebben. Iran en Noord-Korea zullen speerpunten worden. Trumps slechtste instincten zullen niet getemperd worden, sterker, ze kunnen door een ideoloog als Bolton (en Pompeo) gebruikt worden.

Ik zou zeggen: veiligheidsgordels aan, Trump gaat nu pas los.