Onder Republikeinen

Terwijl de grote baas snoest in de rechtszaal, sneuvelen her en der potentiële of vermeende kandidaten als running mate. Soms waren ze dat enkel in hun eigen idee, soms lieten ze zich verleiden door de psycho, soms hebben ze niet veel anders omdat ze of geen baan hebben of aan het einde van een termijn zitten.

Neem Kristi Noem, de gouverneur van de onbetekenende staat South Dakota. Ze heeft zich de afgelopen jaren flink geprofileerd met extreme stellingsnames op het gebied van covidextremisem, abortus, congresbestormingen en algehele ‘kijk mij eens authentiek Amerika zijn’ idioterie. Dit laatste heeft ze wat ver doorgevoerd door een puppy die ze blijkbaar niet kon trainen voor de jacht (afgezien van de psycho moet een authentieke Amerikaan natuurlijk jagen en dol zijn op wapens) dood te schieten. Ook een geit moest eraan geloven.

Ze vertelt dit in een boek dat moest dienen als campagne biografie – en laten we eerlijk zijn, niemand zou zo’n boek lezen als het niet ergens een rol kon spelen. De vraag blijft waarom ze die twee executies zo opspeelt. Uiteindelijk heeft ze al prima vista bona fides prairie waarden. Het vermoeden bestaat dat ze een vlucht vooruit opzette, omdat haar wapenfeiten werden gadegeslagen door werkploegen in de directe omgeving. Als ze erover zweeg, kon het in de campagne naar voren worden gebracht, nu ligt het op straat. Het is een redenering, ik weet niet hoeveel waarde je eraan moet hechten.

Een paar maanden geleden deed Noem ook mee aan een commercial voor een ‘geef uzelf een Hollywood bekje’ campagne van een bedrijf in Texas dat je flonkerend tandwerk geeft. Er waren vragen of het wel kosher was om dat als gouverneur te doen en het zag er licht absurd uit voor iemand die vraagt serieus genomen te worden. Hier was de speculatie – nog wat minder geloofwaardig – dat ze het deed omdat ze weet dat Trump vrouwen met mooie tanden en een allround ‘kijk mij eens’ uitstraling aantrekkelijk zou vinden.

Wat er ook van moge zijn, Noem is geen kandidaat om Trump te vergezellen. Misschien was ze dat toch al niet, zoals wordt gespeculeerd, maar nu lijkt ze zichzelf weggeschreven te hebben. Sterker, ze lijkt nu het verhaal zo te draaien dat haar uitschakeling als kandidaat niet het gevolg is van extreme lichtgewichtheid maar van het boek met de schietpartijen. 

Eerder deze week lekte informatie (nou ja, werd gelekt) uit Trumps paleis in Florida dat ook de super-Trump fan Kari Lake uit de gratie is. Het is de vraag of deze verliezer van de gouverneursverkiezingen van Arizona in 2022 en nu kandidaat verliezer van een senaatszetel in die staat, ooit echt in de running was. Maar nu lijkt ze te hebben afgedaan. Deels vanwege Arizona eigen redenen, namelijk de absurditeiten rond abortus in die staat die Democratische kiezers wakker schudden. Deels omdat Lake, die blijft volhouden dat Trump de verkiezingen won en dat Arizona naar hem had moeten gaan (dat is geen diskwalificatie, iedereen in de omgeving de psycho gelooft dat, of zegt het in elk geval) zichzelf wat al te vaak in Florida heeft uitgenodigd. ‘She overstayed her welcome’ in goed Amerikaans.

Het kiezen van een running mate blijft een leuk gezelschapsspel, maar reken erop dat het tot vlak voor de conventie onzeker zal blijven. Er moet iets spannends zijn, toch? Ik houd het op Elise Stefanik, de afgevaardigde met de ruggengraat van een kwal en dito morele geloofwaardigheid. Ze heeft al twee bazinnen van universiteiten laten sneuvelen en de derde zit op de wip. Dat is het soort van activisme waar Trump op geilt.

Niet alleen vice-president kandidaten vallen om, ook andere Republikeinen laten zich van hun slechtste kant zien – of misschien moet je zeggen dat ze zich naadloos inpassen in de door een sekteleider gerunde club. We zagen al dat Mitch McConnell, de man die naliet om in januari 2021 Trump te impeachen (en de dief van minstens één Supreme Court zetel) inmiddels verkondigt in november gewoon op Trump te gaan stemmen. Dat doet ook de miserabele minister van Justitie van Trump, William Barr, die een heel boek volpende over hoe vreselijk Trump wel niet was als president, maar nu toch gewoon op de man stemt. 

En een van de politici die ik bewonderde en zag als een mogelijke redder van de GOP, Chris Sununu, gouverneur van New Hampshire en steunpilaar van Nikki Haley zolang ze kandidaat was, heeft zich nu ook moreel door het hoofd geschoten. Hij gaat straks lekker Trump stemmen. Frank Bruni maakt in de NYT gehakt van deze lieden.

Ondertussen laat Trump er geen twijfel over bestaan wat er na november gaat gebeuren. Als hij verliest zal hij opnieuw fraude roepen en de kans op geweld is groot. Hij accepteert geen verlies, zei hij met zoveel woorden in Time magazine. Als hij wint, is dat het einde van Amerika zoals we het kennen. Met hulp van duistere lieden die beter weten wat ze willen dan Trump weet wat hij wil, afgezien van wraak, gaat de regering-Trump dan de Amerikaanse overheid eerst ontmantelen en dan zo inrichten dat zijn kliek er voordeel bij heeft. Niemand kan zeggen dat hij of zij niet is gewaarschuwd – niet dat dit voor opportunisten en morele leeghoofden als Barr en Sununu iets uitmaakt.