Gaza, studenten en Biden

Denk wat u wilt van studenten die over actief zijn – in de jaren zestig hadden ze het bij het rechte eind – maar hun protesten zullen serieuze gevolgen hebben. Althans de manier waarop ze protesteren. 

Laat ik voorop stellen dat niet protesteren tegen het optreden van Israël geen optie is. Geleidelijk aan wordt duidelijk hoezeer deze oorlog de morele geloofwaardigheid van het westen heeft ondermijnd. Wie kan nog praten over mensenrechten en oorlogsrecht als het westen, en inderdaad, president Biden voorop, een egocentristische zeloot als Nethanyahu zijn gang laat gaan? 

En nee, die studenten zijn niet pro Hamas, in elk geval niet de overgrote meerderheid. Ze zijn voor een serieuze aanpak van het probleem van de Palestijnen, een onderwerp waar Israël al decennia van wegloopt. Wat zeg ik, een onderwerp dat Israël door zijn west bank nederzettingen (en zijn claims ‘van de zee tot de rivier’, ‘god gegeven’) alleen maar groter heeft gemaakt. Meer en meer wordt duidelijk dat Nethanyahu op alle terreinen domineert en in zijn zelfzucht de uiteindelijke ondergang van Israël zal bewerkstelligen. Ik heb het eerder geschreven: het komt niet meer goed, de wereld gaat Israël negeren, zoveel als het kan. By the way, ik denk dat een tweestaten oplossing niet meer mogelijk is – dat denk ik al jaren. De consequenties van die onmogelijkheid zijn geen van alle aantrekkelijk voor Israël. En ja, de term apartheid is niet taboe. 

De knee jerk reactie (door Nethanyahu, maar niet alleen hij) dat alle protesten tegen Israelisch optreden antisemitisch zijn, vertroebelen het beeld. Nee, kritiek op Israël is geen antisemitisme. Echt antisemitisme, en ik twijfel er niet aan dat joodse studenten zich niet veilig voelen maar betwijfel of dat gevoel per se zo genoemd kan worden, is niet acceptabel. Maar niemand heeft er iets aan als activisten allemaal over die kam geschoren worden, net zomin als we iets hebben aan ongenuanceerd gebabbel van pro-palestijnse lui. 

Ondertussen zullen de studentenonlusten wel gevolgen hebben. Er was al de kans dat Bidens slaafse onderdanigheid aan Nethayahu hem kiezers zou kosten, nu is er ook de mogelijkheid dat Republikeinen ‘law and order’ kunnen uitbuiten als onderwerp, gesterkt door het geweld op de campussen. Natuurlijk is het onzin dat de bestorming van een kantoor op de campus van Columbia vergelijkbaar is met 6 januari, maar dat wil nog niet zeggen dat er niet kiezers zullen zijn die daarin geloven. 

We zijn op weg naar vele ‘disasters in the making’. Ook herverkiezing van Biden zal de belangrijke problemen (Gaza, Israël, Iran, Oekraïne, Taiwan) niet wegnemen. Maar de kans dat we er zonder kleerscheuren vanaf komen wordt kleiner en kleiner.