Onder Amerika deskundigen

Voor lezers die zich afvragen of mij mailen waarom ze mij nooit als ‘deskundige’ op televisie zien, een eenvoudig antwoord. Ik word nooit gevraagd. Ik meld dat niet uit verontwaardiging of gekwetstheid, maar als feit.

Mijn goede collega Maarten werd weer van stal gehaald. Hij mag nu als brave teddybeer, gedomesticeerd via de Slimste Mens, zijn verhaal vertellen en tafels domineren. Wat mij meer stoort is dat iemand als Willem Post, die in januari 2017 voorspelde dat Trump zich wel normaal zou gaan gedragen (Clinton-adept was en ook een grote toekomst zag voor Bloomberg), nog steeds zijn ‘deskundigheid’ mag uithangen. Charles was overigens ook iemand die deze normalisering van Trump voorzag… Kan de schoonzoon van Pelosi ook als journalist optreden? Hmm. Hij weet meer dan hij mag zeggen. Geen goede positie.

Ik neem het niemand kwalijk als ze verkeerd voorspellen. Dat doe ik vaak genoeg. Maar het zou fijn zijn als de argumenten op een rijtje worden gezet.

En er is een groepje Trump uitmelkers, die vanwege de altijd gebalanceerde aard van Nederlandse discussiefora, hun plek veroveren. Het loont in Nederland om pro-Republikein te zijn, Trump acceptabel te vinden. Dat is het soort mensen die ze graag boeken om de vermeende anti-Trump deskundigen van tegenhang te voorzien. Het is een lucratieve business. Maar wat mij betreft kunnen ze dan beter echte niet deskundige maar wel gelovige en Trump stijl leugenaar nemen, Leon de Winter bijvoorbeeld (en de Telegraaf in het algemeen). Altijd Trump verdedigen maar de laatste weken opmerkelijk stil over Amerika.

Het meest ergerniswekkend is dat de Trump-ambassadeur aan een dergelijke tafel zit. Wat voegt zo iemand in die functie toe? En in dit specifieke geval, van Pete Hoekstra, weten we dat hij liegt en mede opstoker is van onzin (dat hij die terugtrok toen hij hier wilde komen, doet er niet meer toe) is. We weten dat hij als hij een kritische vraag krijgt de journalist afbekt. Vrijdag deed hij dat blijkbaar weer met Jord Kelder, die overigens, naar mijn bescheiden mening, niet al te kritische vragen stelde en de ouwehoer die Hoekstra is, vrij baan gaf. Iedere vier jaar zien we dit? Bush en Clinton overkwam het ook? Wat een onzin. Durfde iemand aan die tafel de man tot de orde te roepen?

Allez, wat vaak ontbreekt aan de deskundigentafel is historisch perspectief. En dan heb ik het niet over de Obama of Clinton campagnes waar menigeen een bakje koffie heeft gedragen, maar de lange lijn van de Amerikaanse geschiedenis.

Het klinkt misschien als een pleidooi voor eigen kunde, maar het moet me toch even van het hart. Als u vindt dat u geweldig bediend wordt door deze deskundigen, geniet ervan. Kijk ook hier voor een eerdere hartekreet.