Het wordt niet meer ‘normaal’

Deel mij in bij de pessimisten. Er wordt veel geschreven over de wake up call voor Amerika, dat het land nu zich zal oprichten en de dreiging voor zijn democratie zal pareren. Dat Republikeinen zich los zullen maken van Trump. Ik heb er weinig vertrouwen in.

De schade is te groot. De Republikeinen onder Mitch McConnell hebben vier jaar lang Trumpisme uitgebuit om macht uit te oefenen. Ze zitten nu niet thuis na te denken over hun zondes. Integendeel, ze kijken hoe ze zo met weinig mogelijk schade hun dominantie als minderheidspartij kunnen continueren. Ze runnen de rechtbanken, ze runnen de staatscongressen, ze runnen de herindeling na de census voor meer gerrymandering. Er is geen reden voor hen om te wanhopen.

Allemaal veroordelen ze geweld, maar noteer ook even dat de meeste Republikeinen niet Trump verantwoordelijk houden voor het opstoken van deze terroristen. Laat staan dat ze erkennen dat het tolereren van Trumps Charlottesville, de aanval op het congresgebouw in Michigan en alle ondermijning die daar tussenin ligt, zullen erkennen. Het proces van witwassen is al bezig. Niet dat iemand die antifa nonsens gelooft, maar een paar supporters die te ver gingen? Ach, kan gebeuren. Binnenkort wordt hielenlikker Mike Pence tot held verheven omdat hij 1 keer, precies 1 keer niet opsprong toen Trump jump riep. Let maar op.

De New York Times had vandaag een uitstekend artikel van Timothy Snyder, een professor aan Yale die een paar jaar geleden al een mooi boekje schreef On Tyranny. Het is lang maar lees het vooral, het is de moeite waard. Hij verdeelt Republikeinse politici in gamers en breakers. De gamers zijn mensen als Mitch McConnell, Susan Collins, Mitt Romney, die macht willen. De macht om hun financiers en in-het-zadel-houders te helpen. De breakers zijn de cynische opportunisten als Ted Cruz en Josh Hawley die willens en wetens het systeem willen breken omdat ze niet in democratie geloven, althans niet in democratie die hen aan de macht zal helpen. Enfin, lees het zelf.

Ik vind het een mooi onderscheid maar kan alleen vaststellen dat beide groepen de Amerikaanse democratie ondermijnen. De gamers hebben op hun geweten wat we de erfenis van vier jaar Trump mogen noemen. Ze zijn medeplichtig. Reken niet op berouw of zelfs maar bewustzijn van hun daden. In het Huis stemden meer dan 120 Afgevaardigden tegen de uitslag van democratische verkiezingen, in de Senaat waren er 8 die volhielden dat democratie kapot moet (misschien zeven, want Tommy Tubberville, de dorpsidioot die Alabama vertegenwoordigt, heeft geen idee waar het over gaat).

We zullen snel terug zijn bij business as usual, het normaal dat Joe Biden belooft. Maar er is iets kapot. De Cruzzen en Hawleys van deze wereld, sluwe, hoog opgeleide manipulators met een slechte inborst, hebben gezien hoe je Amerika verovert. Ze zullen zich niet inhouden.

En mocht er iets met Biden gebeuren en Kamala Harris wordt president, dan zullen we zien dat spuigaten open gaan. Een zwarte vrouw, communistisch, socialistisch, whatever. Dan krijgt ’this is not who we are’ een heel nieuwe betekenis.

Amerika is een kapot land, intens racistisch, bediend met politici die geen scrupules hebben.

Reken mij tot de pessimisten.