Octavio-Cortez, concentratiekampen en politieke correctheid.

Reacties op een opmerking van afgevaardigde Alexandria Ocasio-Cortez (AOC voor aficionado’s) geven een beeld van hoe tricky maar vooral hoe stupide sommige discussies zijn geworden als het gaat over antisemitisme, joden en Israël. AOC had het over ‘concentratiekampen’ die de regering van de psycho inricht aan de grenzen van Trumpistan. Ze kreeg een bak kritiek over zich heen omdat, blijkbaar, concentratiekampen een begrip is dat beperkt moet worden tot de vernietigingskampen van de Nazi’s. Gebruik van de term voor Trumps strapatsen zou de ervaring van de Holocaust geweld aan doen, te ‘goedkoop’ maken, ‘cheapening of the Holocaust’.

Zelden zo’n onzin gehoord – hoewel Rutte en Trump hun best doen het te overtreffen. Nog afgezien van de geschiedenis van concentratiekampen die in mijn historische beleving begon met kampen van de Engelsen tijdens de Boerenoorlog en in de jaren dertig door de Nazi’s werden opgezet om communisten en socialisten op te sluiten, geeft het naar mijn idee een goed beeld van wat inderdaad een goedkope, ‘cheapened’, discussie wordt waarin de beschuldiging van antisemitisme gemakkelijk van de tong rolt. Te gemakkelijk.

Zeker, antisemitische incidenten nemen toe in Europa (volgens Amerikaanse kranten) en in Amerika (zelden in die vorm gerapporteerd, maar een structureel probleem in de VS ). Te zeggen dat ze soms een reactie zijn op het onmenselijke en egoïstische beleid van Israël in zijn regio, of de beïnvloeding van Amerikaans beleid door geldschieters als Sheldon Adelson, een casinoboer die Trumps campagne financierde en, naar verluidt, de eis stelde dat Jeruzalem door de VS tot hoofdstad moest worden verklaard, wat Trump prompt deed, bagatelliseert die onaangename ontwikkeling niet. Maar antisemitisme wordt graag en veel van stal gehaald om politieke opponenten in een hoekje te douwen of te bekladden.

De boycot beweging tegen Israël is niet antisemitisch, althans niet in mijn boekje, al zullen er sommige antisemieten rondlopen die ermee bezig zijn (maar de meeste antisemitische alt-rite types, veel gevaarlijker, zullen zich wel wachten om iets voor Palestijnen te doen). De Labour partij in Engeland zal best wat kritischer mogen zijn over sommige leden en hun uitingen (zoals de Republikeinen in de VS dat mogen zijn) maar het is onzin om te verkondigen dat de partij erdoor beheerst wordt. De aanvallen op de twee islamitische Democratische afgevaardigden door Trump en zijn omroep waren een voorbeeld van het totale gebrek aan enig moreel besef bij de president en zijn applauscollege. Met antisemitisme, vermeend of niet, had het weinig te maken. Wel wordt het zo langzamerhand een gebruik van politieke correctheid door de lui die politiek correctheid verweten aan de linkse kerk en nu er maar op los schreeuwen. Ook protest tegen de lelijkheid en overbodigheid van het voorgestelde Amsterdamse monument valt wat mij betreft niet onder antisemitisme.

Maar terug naar AOC, een van de meest belovende politici in de VS (kijk vooral nog eens naar haar ondervraging van Trumps consigliere Michael Cohen). Fox News en andere Murdoch platforms vinden het heerlijk om haar continu aan te vallen. Tot nog toe met averechts effect. Ik vermoed dat ook deze aanval – de concentratiekampen – weinig effect zal sorteren. Maar het geeft een onaangenaam gevoel dat je niet meer woorden mag gebruiken omdat er een groep is die ze claimt als de hunne. Het is een glijdend pad als linkse politieke correctheid vervangen wordt door rechtse politieke correctheid. To the point: AOC heeft gelijk en als Trump zijn beleid van het arresteren en transporteren van illegalen naar de grens gaat uitvoeren (al voorgesteld in zijn campagne en nu opnieuw uitgerold) dan mogen we best praten over treinen vol mensen die naar kampen gebracht worden. Sterker, het is een ‘cheapening’ van deze onmenselijke ervaring door deze terminologie exclusief te claimen voor de holocaust.