Niets te verliezen, dan maar regeren

Het CDA had nooit meer invloed met minder zetels dan toen het zijn ziel verkocht aan de PVV. Maxime Verhagen, de laatste katholieke machtsbeoefenaar, kreeg zes ministerposten met 23 armzalige zetels. Wat zei Verhagen toen een kabinet van vier partijen het CDA nodig had voor de balans: het past ons niet na deze nederlaag om mee te doen. Klinkt bekend, toch?

Lodewijk Asscher doet er goed aan naar Verhagens prestatie te kijken. Klein kun je veel invloed uitoefenen, als je maar nodig bent. De PvdA is nodig. De regeringssamenstelling ligt voor de hand.

De PvdA kan niet lager dan het huidige Tweede Kamerbestand. Spekman zit er nog steeds en schrijft met anderen die er altijd en nog steeds zitten het toekomstplan. Geen downward risk. Gewoon gaan regeren, voor de sier veel binnenhalen. Want laten we wel zijn, in de Kamer zal de PvdA helemaal niets kunnen betekenen.

Lost een paar vervelende problemen op. Asscher als fractievoorzitter ziet niemand zitten. Dijsselbloem als kamerlid? Ziet hij zelf niet zo zitten. Gewoon regeren, Asscher op Sociale Zaken houden en Dijsselbloem op Financiën, Ploumen fractievoorzitter.

Kan het de PvdA redden van irrelevantie in het huidige politieke bestel? Ik betwijfel het. Daarvoor is meer nodig dan waartoe de partij in staat is. Kan het korte termijn voordeel opleveren? Schippers weet al hoe dit scenario eindigt.