Amerika schaart zich aan de kant van de Soenni’s

Trump hield uitverkoop. Hij heeft de VS nu zonder mitsen en maren gekoppeld aan de Soenni regimes in het Midden Oosten, die uit opportunisme aan dezelfde kant staan als Nethanyahu’s Israël, namelijk tegen Iran. Terwijl Trump en zijn koddige gezelschap een zwaarddans uitvoerden met de gerokte despoten en Ivanka de onderdrukte vrouwen in Saudi Arabië mocht vertellen hoe je een carrière kunt bouwen met een paar miljoen en nanny’s bij de vleet (dat zullen die vrouwen wel begrijpen), dansten in Iran de kiezers op straat. Dát zul je in de Arabische dictaturen nou nooit zien.

Het zijn allemaal praatjes voor de vaak. De Iran deal wordt niet afgeblazen. Maar een mogelijke opening naar Iran kan voorlopig worden afgeschreven. 

Ondertussen diende in Washington de regering Trump de wreedste begroting in ooit. Lagere belastingen voor de rijken, uitkleden van de sociale voorzieningen. Je zou bijna medelijdend krijgen met de Trump kiezers maar dat hoeft niet. Ze zijn zo hardleers dat ze zelf maar moeten voelen wat het betekent om te worden bedrogen door Republikeinse ladenlichters.

Ondertussen is Paul Ryan, de kwade genius van dit soort beleid, heel tevreden met dit ontmantelen van de overheid ten bate van zijn rijke sponsors. Of de kiezers daar in 2018 ook zo over denken, staat te bezien. Sterker, het is de vraag of de afgevaardigden van Ryan wel bereid zijn om dat risico te nemen.

Trumps komt verder in de problemen doordat hij blijkbaar ook de bazen van de andere inlichtingendiensten heeft gevraagd om hun Rusland onderzoek stop te zetten. De man heeft geen idee van wat in een systeem van scheiding der machten wel en niet kan. Dit gaat op Watergate lijken in de zin dat zelfs als er niets gevonden wordt over de manier waarop de Russen Trump aan een touwtje hebben, hij nu al verscheidene gevallen van obstruction of justice heeft gepleegd. De Republikeinen zijn blij met Mueller, dan kunnen ze rustig Trumps kiezers de nek afsnijden terwijl hun eigen ‘onderzoeken’ op een laag pitje staan.

Trump collega autoritaire despoot, Erdogan, heeft zijn knokploeg een demonstratie in DC uiteen laten slaan. Fascinerend. De dictator van Turkije realiseert zich niet dat je in de VS dit soort dingen niet ongestraft kunt doen (van Trump zal het best mogen, daar niet van). Ik vermoed dat we binnen niet al te lange termijn worden geconfronteerd met de vraag of Turkije nog lid moet blijven van de NAVO. Aan de andere kant, toen de generaals er aan het bewind waren, keek iedereen de andere kant op. Dat zullen ze wel weer doen, bang dat de despoot de vluchtelingen weer de boot op stuurt.