Next: stoelendans. Trump wil bewonderaars om hem heen.

Minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke zal binnenkort verdwijnen. Hij is een restant van de eerste ronde half corrupte klunzen die Trump binnenhaalde om departementen waar ze baas werden te ontmantelen. Het milieubureau en health and human services verloren al eerder hun baas. 

Restanten van deze club zijn Ben Carson, de nutteloze minister van Housing, en Rick Perry die naar het schijnt nog steeds op Energy zit, het departement dat hij als presidentskandidaat ooit wilde afschaffen. 

Belangrijker dan het verdwijnen van deze misbruikers van overheidsdiensten zal het ontslag zijn van Jeff Sessions als minister van Justitie. Niemand hoeft medelijden te hebben met de voormalig senator van Alabama die zijn zuidelijke politieke agenda (u weet wat ik bedoel) naar Justitie bracht. Sessions was de eerste senator die Trump steunde maar is inmiddels door de hele Republikeinse Senaat gepasseerd, terwijl Trump hem voortdurend kleineerde. Reken er niet op dat zijn vervanger veel beter zal zijn. Wel dat hij (een zij lijkt in deze mysogene regering onwaarschijnlijk) van Trump opdracht zal krijgen om het Mueller onderzoek te dwarsbomen. Reden te meer voor Mueller om nu snel met zijn rapport te komen, dat is het volgende punt op de Washingtonse agenda.

De nu flink versterkte Senaat (Montana gaat er ook aan voor de Democraten) zal een opvolger wel goedkeuren, een paar Democraten zullen lastige vragen stellen over het Mueller onderzoek (let op showboats als Cory Brooker en Kamala Harris) maar met zo’n meerderheid is het geen probleem voor Trump om te benoemen wie hij wil.

Ook Jim Mattis, de minister van Defensie, het laatste bolwerk tegen de neoconservatieve comeback onder leiding van Pompeo en Bolton, zal wel vertrekken. Hij heeft er zelf genoeg van om het land te vrijwaren van Trumps capriolen en Trump vindt hem niet aardig. De opvolger zal, denk ik, geen generaal zijn maar een neoconservatieve denktank type, ex-Congres. Daarmee zal het hele buitenlands en veiligheidsbeleid in handen zijn dezelfde lui die kleine Bush Irak in stuurden.

Op Homelandsecurity zal Kirsjen Nielsen wel verdwijnen. Ze heeft al vele aanvaringen gehad met Trump en haar beschermheer, John Kelly, de stafchef, gaat ook vertrekken.

Kelly dan. Een raadsel waarom hij er nog zit, of het moet zijn dat hij echt denkt dat hij Trump in kan tomen. Het was geen spectaculair succes, dat intomen, de afgelopen maanden en Trump heeft een hekel aan Kelly. Hij verdwijnt. Er komt iemand die Trump wel aardig vindt en die hem niet dwarsboomt in zijn slechtste instincten. Er lopen genoeg Republikeinen rond die nu bereid zijn in te stappen.

Ook Sarah Huckabee Sanders vertrekt. Ze heeft geen enkele geloofwaardigheid en de media die ze moet briefen weten dat ze hen of voorliegt of, namens haar baas, beledigt. Dat zou voor Trump geen probleem zijn maar ik denk dat Sanders zelf er vandoor wil.

Kortom, nieuwe rondes. De Senaat zal voor zover dat nodig is, meer dan ooit Trumps benoemingen zonder vragen goedkeuren. 

Waar het toe kan leiden? Verwacht onrust rondom Mueller en op buitenlands terrein.