Vervolg, wat goed nieuws.

Wat goed nieuws: Scott Walker, de gouverneur van Wisconsin die de vakbonden in zijn staat de nek omdraaide en een recallverkiezing overleefde, verliest nu van een Democraat.

Nevada kiest een Democratische senator, tot nu toe de enige staat waar de Democraten een Republikein hebben weten te verschalken.

Sherrod Brown, progressieve senator van Ohio, won gemakkelijk en maakt geluiden dat ook hij in 2020 kandidaat is voor het presidentschap. Ik geloof inderdaad dat het Midden Westen, wegens sommige goede redenen (terugkeer van industrie, verschuiving venture kapitaal van de kusten naar het heartland) en slechte redenen (armoede, opioid crisis), cruciaal zal zijn in 2020.

De Republikeinse extremist Kris Kobach verloor in Kansas in de gouverneursrace. Kobach was de man die namens Trump de drie miljoen zogenaamde illegale stemmers moest opsporen en er precies geen vond. Een mooie uitslag niet alleen voor de Democraten maar voor iedereen die faire verkiezingen belangrijk vindt.

De Medicaid expansion, onderdeel van Obamacare, won in de staten waar het een belangrijk onderwerp was, hetzij als referendum, hetzij omdat de gouverneur medewerking weigerde en daarvoor werd gestraft (gebeurde weer niet in Florida waar Rick Scott gewoon tot senator werd gekozen).

In Florida hebben de kiezers eindelijk die absurde regel weggehaald dat veroordeelden nooit meer mogen stemmen. Het gaat om 1,6 miljoen mensen aan wie het stemrecht was ontnomen. Misschien kunnen ze de volgende keer wat in hun staat veranderen, want Florida is nu al een aantal verkiezingen stevig Republikeins terrein.