Nee, we kiezen geen minister president.

Ik heb weinig zin om me veel met de Nederlandse verkiezingen bezig te houden maar even dit. We kiezen geen minister president. Die optie werd ooit door vernieuwers voorgesteld maar altijd afgewezen door de zittende machten. Er is ook geen partij die dit nog in zijn programma heeft (zelfs Omtzigt niet met zijn staatsrechtelijke vernieuwingen).

Het is daarom in toenemende mate irritant en absurd dat de lijsttrekkers bij parlementaire verkiezingen zichzelf als premier in de dop presenteren (Timmermans en Yesilgoz) of door de media in de positie gedwongen worden, in het geval van Omtzigt. Door de voorspelde val in zetels van de boerin, zijn zij en haar Mona al niet meer relevant (wordt nog leuk hoe ze daar straks mee omgaan).

Kort en goed: Omtzigt heeft groot gelijk dat hij zich dat niet laat opdringen. Eerst maar eens een parlement kiezen en dan zien we wel verder. Ik zal niet op hem stemmen maar bewonder zijn gezond verstand (en zelfkennis) om zichzelf uit deze strijd te halen. Er is een heel arsenaal van oud-CDA staatsmannen die straks uit de hoge hoed getoverd kunnen worden, nadat Johan Remkes (wie anders ?) de informatieronde heeft voltooid. En als ze met de PVV gaan regeren (of die als minderheid meenemen) dan staat er iemand in Limburg in de coulissen. Nee, niet Camieleke, maar Maxime Verhagen! U bent gewaarschuwd.