Een jamboree van radicaal rechts, met een Nederlandse boerin

Hoe radicaal rechts is de nieuwe Speaker van het Huis van Afgevaardigden? Net zo rechts als de meest extreme types in Europa. Speaker Johnson, zo meldt The New Republic, haastte zich naar Parijs – de dreiging van een sluiting van de overheid op 17 november latend voor wat hij was.

In Parijs bezocht hij een bijeenkomst van het World Wide Freedom Initiative, een soort jamboree van de meest onfrisse types die er vandaag de dag in de politiek rondlopen. Denk de zoon van Orban, die natuurlijk, in goed autoritaire traditie, werkt voor zijn pappa. Denk de campagne managers van Trump, druk bezig zich voor te bereiden op het uitmesten van de Washingtonse stal. Denk Kristi Noem van South Carolina, sucker up to Trump en vice-president kandidaat voor de psycho.

Verder aanwezig: natuurlijk, de man die Groot Brittannië kapot maakte, Nigel Farage; Eric Zemmour, de radicale praat verkopende zeer tijdelijke front runner bij de meest recente Frans verkiezingen; Devin Nunes, oud afgevaardigde met een reputatie voor de dolste samenzweringen. Maar ook, let op, Hollands trots:

SIETA VAN KEIMPEMA, SECRETARY OF THE BOARD AND SPOKESPERSON OF FARMERS DEFENCE FORCE (FDF) AND PRESIDENT OF THE DUTCH DAIRYMEN BOARD (DDB)

Marine LePen zag net op tijd dat ze in dit gezelschap moeilijk afstand zou kunnen nemen van de meest extreme kanten van haar partij, net nu ze die zo netjes heeft opgeborgen tot na 2027. Nee, de uilenvanger van Forum was niet uitgenodigd.