Haley kan Biden verslaan en een Republikeins bewind installeren in alle regeringsorganen.

Nikki Haley is steeds populairder bij Republikeinse grootgeldschieters, meldt de Financial Times. Ik ben niet verbaasd. Wel bezorgd. Ze maakt een goede kans en kan gemakkelijk winnen van Biden.

Mijn zorg is en blijft dat Trump dit voorjaar buitenspel raakt en Biden moet aantreden tegen iemand die wel bij haar verstand is. Zijn uitspraken de afgelopen weken laten zien dat hij behoorlijk van het padje is en openlijk taal uitslaat die bij de verkiezingen van 1932 in Duitsland heel gewoon was. En dat is nog los van zijn processen. Alles bij elkaar heeft de psycho zo’n dikke veertig procent steun van Republikeinse kiezers. Dat is niet geweldig, als je het goed beschouwt. Maar voldoende zolang er nog meer dan een kandidaat tegen hem in de Republikeinse voorverkiezingen rondloopt.

Mijn zorg is dan ook niet Trump maar de Republikeinse Partij. Die is inmiddels met huid en haar opgevroten door Trump lakeien. De Speaker van het Huis is een verkiezingsontkenner en christelijk nationalist die zijn manier van leven wil opdringen aan heel Amerika. Veel Republikeinse congresleden zijn verkiezingsontkenners en/of opportunisten die geen boodschap hebben aan democratie. In Ohio, waar vorige week een grote meerderheid van de kiezers voor het recht om zelf te beslissen over abortus in de grondwet wilde, proberen de Republikeinen alles om de implementatie ervan te dwarsbomen.

Het zou me niet verbazen als Haley uitbreekt. Ze is niet zo maf als Trump maar wel gezellig meebewegend met zijn anti-democratische partij. En ja, alles is beter dan Trump, maar nog beter is het om niet een Republikein in het Witte Huis te hebben.

Want ga maar na: als Haley zou winnen dan winnen de Republikeinen zeker de Senaat en hoogstwaarschijnlijk ook het Huis. Aangezien het Supreme Court al hebben (gestolen, maar dat doet er niet toe) kunnen we dan de implementatie van de extreem rechtse agenda zien. 

En alles is beter dan dat, inclusief een reprise van de rollator man. Hopelijk komt er nog een Democraat op die tegen Haley in het strijdperk kan treden, maar ik vrees dat Democaten als lemmingen op de afgrond afrennen – nou ja, struikelen, achter hun rollator man.