Nee, een scheldwoord gebruiken is niet hetzelfde als racistische uitingen.

Samantha Bee is een meestal leuke gastvrouw van zo’n typisch Amerikaanse stand up show. Meestal is zo ook slim.

Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat zo iemand zich verlaagt tot het niveau van de Amerikaanse president en scheldwoorden gebruikt. Ze had terechte kritiek op Ivanka Trump, een opportunist van klasse, die ze een c**t noemde.

Dom, dom, dom.

De psycho, de pussy grabber in chief, was er natuurlijk als de kippen bij om niet alleen haar verontschuldigingen te eisen (die had ze aal aangeboden) maar ook haar ontslag. Trump heeft nog nooit ergens zich voor verontschuldigd, dit is zijn normale gedrag en als hij het heeft over sh•thole countries of McCain beledigt, hoor je hem niet.

Eerder in de week had de tuttebel Roseanne Barr een racistische tweet verstuurd die geheel paste in het patroon van haar twittergedrag (en ook van de psycho zouden we niet opgekeken hebben als hij zo leuk uit de hoek kwam). Barr werd door ABC ontslagen waarop de psycho eiste dat ABC ook verontschuldigingen aanbood voor alle lelijke dingen die ze over hem gezegd hebben.

Hij noemde het niet ontslaan van Samantha Bee meten met dubbele standaard. Bull shit, natuurlijk maar veel mensen gingen ervoor, zelfs liberals. En zo heeft Trump het water weer modderig gemaakt (sorry voor het Amerikanisme) en een klaar en helder onderwerp vertroebeld. Nee, een scheldwoord gebruiken is dom en smakeloos, ook als de president dat doet, maar het is nogal wat anders dan een racistische tweet versturen als onderdeel van een patroon van dat soort gedrag.

En zo sukkelen we door op het traject dat Trump voor ons bepaalt. Hij verlaagt de standaarden zodanig dat straks het ontslag van Mueller, of zelfs een vriendenband met Poetin, niet opmerkelijk wordt gevonden. Goede smaak en civic society liggen onder vuur en daarmee ook de democratie.