Melania? Who cares?

Ik werd gisteren gebeld door een Belgische journalist. Over Melania. Het boek. Nee, ik had het niet gelezen. Toch vragen. Ik word al gauw recalcitrant als het om dit soort onderwerpen gaat.

Ik vind niets van Melania. Ze is niet interessant. Wat kan het mij schelen dat ze in New York bleef om de psycho in Washington een poot uit te draaien? Dat is wat de Trump-familie doet. Haar familie naar de VS brengt? Trumpiaans. Ruzie maakt met Ivanka? Who cares?

Sommige First Ladies hebben serieuze invloed. Eleanor Roosevelt was zo iemand, ondanks haar soms ijzige relatie met FDR. Ze bemande de linkervleugel van zijn regering.

Rosalyn Carter was een invloedrijke vrouw omdat ze Carters klankbord was. Ze hoefde geen officiële rol zoals de overambitieuze vrouw-op-de-bagagedrager Hillary Clinton die uiteindelijk werd gedegradeerd tot de misleide echtgenote, een levende leugen.

Nancy Reagan was invloedrijk omdat ze met een sterrenwichelaar bepaalde hoe de werkdag van Ronnie eruit zag. Ze fluisterde hem woordjes in toen zijn dementerende geheugen hem in de steek liet. Nadat ze servies van het Witte Huis had vernieuwd, vond ze een waardige bezigheid in het waarschuwen tegen drugsgebruik. Niemand kon warme gevoelens voor haar hebben.

Ik kreeg in 2017 felle kritiek toen ik in een lezing na de inauguratie van Barack Obama op de vraag wat de rol van Michelle moest zijn antwoordde dat ze vooral moest zorgen voor een stabiele leefomgeving voor haar man. Dat hoorden Hillary-fans niet graag. First Ladies moesten niet worden gedegradeerd tot echtgenotes-van. De werkelijkheid is dat ze nergens voor gekozen zijn en grote schade kunnen aanrichten (zie Hillary). Michelle Obama was realistisch genoeg om precies die rol die ik voor haar zag te vervullen. En een groententuin aan te leggen en goed eten bevorderen. De ideale First Lady, zou ik zeggen.

Melania heeft cyberbullying tot haar onderwerp gemaakt. Totaal onzinnig naast een echtgenoot die dagelijks alle normen van beschaving opzijzet. Het kan gevoeglijk genegeerd worden. Heeft ze verder wat gedaan? Nee, ik hoef geen boek over haar te lezen om mijn oordeel klaar te hebben. Melania Trump is niet interessant.

Over boeken gesproken, en heel wat anders, John Bolton heeft eindelijk onthuld waar hij al maanden op hintte. Trump is een idioot die in zijn transactionele presidentschap alles verkoopt om voordeel te behalen. Eh, Bolton is niet zoveel anders. Hij weigerde mee te werken aan de impeachmentprocedure in december. Alles voor de boekenverkoop.

Bolton is sowieso een gevaarlijk sujet. Een van de aanstokers van de oorlog in Irak en als Trump zelf niet een oprisping van verstandige gut had gehad was Bolton ook nog de aanstichter geweest van een oorlog tegen Iran.

In de jaren zeventig, toen Nixon en Kissinger met hun memoires uitkwamen waarin ze de geschiedenis probeerden vorm te geven op zo’n manier dat hun criminele daden gerechtvaardigd leken (Kissinger slaagde daar heel goed in, ondanks zijn totale gebrek aan moraliteit blijft hij verafgood door de pratende klasse), in die jaren hadden we een sticker die zei: ‘Don’t buy books from crooks’. Ook Bolton moet niet rijk worden van zijn minder dan flonkerende optreden en nu zijn verraad aan de baas die hij diende.