Martin Sommer en het slavernijverleden

Misschien was het onvermijdelijk dat Martin Sommer van de krant zonder mening het gedoe rondom de standbeelden in Amerika zou gebruiken om weer eens wild tekeer te gaan over het gezeik over slavernij in Nederland. De onvermijdelijke professor Emmer maakte ook zijn opwachting.

Maar Sommer begon al verkeerd. Die standbeelden in Amerika zijn om niet omstreden ‘in verband met het slavernijverleden’. Het zijn standbeelden opgericht door de voorstanders van Amerikaanse apartheid om de mensen die zij onderdrukten nog eens flink in te peperen dat ze niets te vertellen hadden.

De standbeelden dateren van de jaren 1890-1910 en sommige zelfs van de jaren 1950. Ze gingen niet over ‘slavernijverleden’, ze gingen over blanke repressie van zwarte Amerikanen. Sommer weet beter maar vond het wel leuk om zo wild tekeer te kunnen gaan tegen slavernij historische afrekening activisten.

Al doende miskende hij ook nog door onderzoek gestaafde gegevens: zwarte Amerikanen dragen nog steeds de last van gebroken sociale verhoudingen van de slavernij en de segregatie in de vorm van slechte gezinsstructuren en economische en sociale achterstand. Sommer negeert die informatie in zijn ijver om compensatieverhalen onderuit te halen.

In de krant zonder mening heeft Sommer een mening. Die stinkt.