Leuke, frisse jongen schiet twee man dood en wordt gevierd.

Kyle Rittenhouse die als 17-jarige met een half automatisch geweer twee mensen vermoordde is vrijgesproken. Hoewel hij met zijn geweer van buiten de stad kwam en zo gezien moeilijkheden opzocht, vond de jury zijn schoten zelfverdediging. In een land dat vergeven is van de geweren en pistolen en waar steeds meer Republikeinse staten zonder vergunning in het openbaar dragen van wapens toestaan (het Republikeinse Supreme Court zal binnenkort staten die dat niet toestaan, op de vingers tikken) is deze uitspraak olie op het vuur. Bij de volgende demonstratie is het oppassen geblazen voor kleuters met machinegeweren, opgestookt door racisten.

Niet verrassend natuurlijk dat de psycho bad loser in Florida Rittenhouse, die blijkbaar geen last heeft van enig geweten over het doodschieten van twee mensen, onder wat voor omstandigheden dan ook, uitnodigde en de het kereltje publicitair uitmolk om zijn bedreigde blanke achterban op te stoken. Het Trump-netwerk, Fox, hield een interview met Rittenhouse. De interviewer, Tucker Carlson, op zoek naar hogere ambten, gaf hem alle ruimte. Leuke, frisse jongen die opkomt voor ons bedreigde blanken als er een democratie van black lives matter plaatsvindt. Rittenhouse heeft een baan voor het uitkiezen bij Republikeinse congresleden die de regels over wapens in het Capitool routinematig overtreden (om het over mondkapjes maar niet te hebben).

So far, allemaal voorspelbaar. Helaas. Het zal niet de laatste zaak zijn waarin de Republikeinen blijk geven van een totaal moreel vacuüm – vorige week stonden ze rondom een afgevaardigde die AOC met de dood had bedreigd. Rittenhouse is de zoveelste indicatie dat de VS hopeloos uit elkaar valt, dat de samenleving er een wordt uit een slechte science fiction film, waarin tuig met wapens de straten beheerst. Tuig zonder wapens gebruikt hen om de macht in Washington en in diverse gouvernementsgebouwen te verkrijgen. Het gaat harder dan u denkt.

In de Arbery-zaak, de jacht van drie blanke idioten op een zwarte jogger, die uiteindelijk werd doodgeschoten, eindigde anders. Alle drie de mannen werden veroordeeld, wat opmerkelijk genoeg opmerkelijk is in het zuiden van de VS. Deze uitspraak valt niet weg tegen die van Rittenhouse. Dat er zo naar werd uitgekeken en dat menigeen verrast was dat een grotendeels blanke jury (elf van de twaalf, we blijven zuidelijke tradities vasthouden) hier wel tot veroordeling kwam, vertelt veel over het wantrouwen van zwarte Amerikanen en andere bezorgde burgers over het rechtssysteem.

Een slechte sifi film, die de werkelijkheid begint te worden. Ik stel een rare discrepantie vast tussen de dreiging, de structurele en al ver gevorderde ondermijning van de democratische rechtstaat, en de dagelijkse discussie in de Amerikaanse journalistieke media. Ik weet wel, je kunt niet iedere dag schrijven dat Mitch McConnell en Kevin McCarthy goed op schema liggen om op democratische wijze, althans via verkiezingen, de macht over te nemen en de illiberale status van Amerika definitief te maken.

Maar toch, het lijkt allemaal min of meer normaal. De Republikeinen winnen in Virginia, in 2022 lijken ze, als oprechte oppositie, het Congres te gaan winnen, en in 2024 kunnen de Trumpies via Cruz, Hawley of DeSantis er een home run van maken. Dan worden alle organen in de VS gerund door anti-democraten. Ik voel een gevoel van urgentie om de dreiging daarvan van de daken te schreeuwen dat ik in de VS zelf niet merk.

Ben ik gek of zijn zij het? Ik hoop dat de fout bij mij ligt.