Let op Florida.

Er zit niets anders op dan af te wachten. We weten enkel dat er maar een uitslag is die Amerika behoedt voor verder onheil: een landslide voor de Democraten. Ik vraag me af wat te maken van peilingen die niet hebben kunnen incalculeren hoeveel groter de opkomst is dit jaar. Die extra kiezers die de moeite nemen zullen eerder Trump tegenstanders zijn dan zijn fans, maar je kunt niet uitsluiten dat vandaag zijn achterban naar de stembus komt.

In 2016 had ik het bij het verkeerde einde maar ik verwacht nu dat Trump gaat verliezen. De mooiste uitslag is natuurlijk een enorme overwinning in het electoral college voor Biden, inclusief staten als Iowa, Arizona, North en South Carolina, en misschien zelfs Texas. Dat zou aan duidelijkheid niets te wensen overlaten. Het zou ook de senaat duidelijk Democratisch maken, zodat Amerika kan proberen zich te herstellen van de schade die de Republikeinen (want het was niet alleen Trump) hebben aangericht.

Daarover ben ik pessimistisch (zie mijn artikel in de NRC vandaag) maar het scenario wordt pas echt donker als Trump zou winnen of de verkiezingen op het randje blijven balanceren.

Net als in 2016 is Florida de eerste indicator. Toen ik die nacht zag dat de staat naar Trump ging, wist ik dat het problematisch ging worden. Nu kunnen we opnieuw naar Florida kijken. Gaat de staat naar Biden dan maakt het allemaal niet meer uit, dan is Trump reddeloos verloren. Gaat hij naar Trump dan wordt het een lange nacht. Gelukkig telt Florida nu al en kan de staat redelijk vroeg de uitslag geven.

Fingers crossed. Ik had nooit gedacht dat de toekomst van de beschaafde wereld af zou hangen van het stemgedrag van een paar miljoen Amerikanen. Of beter gezegd, ik had nooit gedacht dat zoveel Amerikanen zijn gedrag zouden pruimen. Want hoe het ook uitpakt, bijna de helft van de Amerikanen zou deze vulgaire proleet, deze xenofobe racist, deze corrupte bullshitter, de vrije hand geven.