Nee, die moordpartijen zijn geen ‘aanslagen op onze vrijheid’. Het zijn gewoon aanslagen.

Op het gevaar af geassocieerd te worden met klimaatontkenners en virusnegeerders, zou ik ervoor willen pleiten niet zo overdreven te reageren op de moordpartijen door gestoorde islamieten. Nee, de moord op vier Oostenrijkers is geen ‘aanslag op onze vrijheid’. Het is gewoon een aanslag.

In Frankrijk ligt het wat moeilijker maar ook daar geldt: de moord op de docent is een aanslag op een docent, iemand die mensen beschaving bijbrengt, wat niet aan iedereen besteed is. De moord op de mensen in de kathedraal van Nice: een moordpartij. Maak er niet meer van want dan doe je hun vuile werk.

Ik denk dat we moeten oppassen met ordinaire moorden te verheffen tot aanvallen op ons democratische vrije systeem. Toegegeven, met Trump en Orban in onze achtertuin, en met Erdogan als bondgenoot, ligt die democratie onder druk. Maar hij wordt niet bedreigd door deze idioten en hun goedpraters of opportunisten, zoals die Erdogan, die meesurfen op de publiciteit.

Als we er te veel van maken, maken we er te veel van en doen we precies wat zij willen, in een kramp schieten. De Amerikaanse reacties op 9/11 waren deels gerechtvaardigd en verstandig, deels dom en schadelijk. Het ministerie van Homeland Security is nu de grootste bureaucratie van Amerika en in Guantanamo Bay zitten nog steeds mensen vast zonder vorm van proces. Al twintig jaar zijn zij een levende aanklacht tegen onze democratie.

Begrijp me goed, ik pleit er niet voor dreigingen te negeren of gevaarlijke idioten niet in de gaten te houden. Maar als ze aan onze aandacht ontsnappen en hun verderfelijke werk verrichten, moeten we ze niet groter maken dan ze zijn. Kleine mannetjes, die alleen met moorden zich kunnen laten gelden.

Door in een kramp te schieten over ‘de islam’ of te mekkeren over ‘de vijfde kolonne’ die onder ons is, doen we precies waar zij op uit zijn. Een hele geloofsgroep moet in de verdediging, terwijl er niets te verdedigen is en zij dat ook niet doen. Het is koren op de molen van de haatzaaiers. Vervelend die moordpartijen, we moeten ze zien te voorkomen, maar als ze er zijn laten we ze dan gewoon als zodanig behandelen.

Om het nog wat aan te scherpen: de ondermijning in woord en daad van de democratie en de democratische normen door Donald Trump en de Republikeinse Partij, gekoppeld aan Trumps steun en de Republikeinse tolerantie voor gewapende groepen white supremacy radicalen, is aanzienlijk gevaarlijker voor onze manier van leven dan die paar ISIS schutters. We moeten ons niet gek laten maken.