Leg de dwangbuis klaar.

De psycho heeft zichzelf nu helemaal ingegraven. Als u de tijd heeft en zich niet vreselijke zorgen maakt over de toestand van de wereld, raad ik u aan de filmpjes te bekijken van de kabinetsvergadering en de persconferentie die Trump de afgelopen weken hield. Of beter nog, de samenvatting die Seth Meyers gaf in zijn show.

Trump heeft geen strategie, geen plan, geen exit. Hij sleept miljoenen mensen mee in zijn waanzin en, laten we zeggen dat dat een benefit is, laat zien dat zijn eigen partij totaal machteloos staat. Dat en passant Mike Pence weer eens laat zien dat hij een karakterloze kwezel is, is ook mooi meegenomen, maar biedt weinig soelaas als je verwacht dat voor 20 januari 2021 Pence de boeken in gaat als de 46ste president – weliswaar met een ultrakorte termijn, maar hij staat er toch maar. 

Wie die idiote vertoningen van Trump tot zich neemt, weet dat in Washington het 25ste amendement weer wordt afgestoft. We hoorden daar weinig meer over sinds deze zomer, toen Woodward vertelde wat zich afspeelt in het Witte Huis en de zogenaamd interne oppositie een opinieartikel schreef, maar een dwangbuis lijkt de enige manier om deze gek in te tomen. De dwangbuis van het 25ste amendement. 

In de Financial Times van dit weekend stond een mooi artikel over Trumps aandoening. Hij heeft geen ideeën, geen strategie, geen plan, zijn enige doel is in het middelpunt van de aandacht te staan. Zodra hij daaruit dreigt te vallen, bijvoorbeeld omdat de Democraten de meerderheid in het Huis hebben, zoekt hij een manier om weer alle aandacht op te eisen. De wrede en totaal zinloze shutdown is dat en niet meer dan dat.

Hoe komt hij er uit? Wie het weet mag het zeggen. Ik houd vol dat de oplossing niet bij deze waanzinnige ligt maar bij Mitch McConnell. Zolang de Republikeinen weigeren een normale budget resolution op Trumps bureau te leggen, zijn zij degenen die werkelijk verantwoordelijk zijn voor de shutdown. 

By the way, de greatest, biggest, best, most intelligent, craziest, most succesfull president ever heeft een nieuw succes geboekt: de langste shut down ooit! What a man!