John Kelly zakt verder weg

Je vraagt je af waarom John Kelly, de chefstaf van het Witte Huis, de publiciteit blijft zoeken. Twee weken geleden ging hij compleet onderuit door leugens te verkondigen over een afgevaardigde uit Florida die de weduwe van een omgekomen soldaat bijstond. Hij liep permanente schade op, nog verergerd door de persvoorlichter die vond dat je met een generaal niet van mening mag verschillen.

Waarom stort hij zich nu in de Charlottesville discussie? Waarom doet hij manhaftige pogingen om de laten zien dat Trump geen racist is, geen neonazi’s steunt?

Generaal Lee, de aanvoerder van het Zuiden tijdens de Burgeroorlog, was een eerbaar man, zegt Kelly. Daar is weinig omstreden aan. Lee wordt breed gezien als een man die verscheurd werd toen hij gedwongen werd te kiezen tussen Virginia, zijn staat, en de Unie, de Verenigde Staten. Hij was een eerbaar man en een behoorlijk goed generaal.

Maar zijn keuze betekende dat Lincoln een van zijn beste mensen verloor (Lee was opgeleid aan West Point, zoals de meeste zuidelijke generaals) en de opstandelingen een betere militaire leider kregen dan ze verdienden. Lee had die keuze niet zo hoeven te maken. Hij had ook voor de Unie kunnen kiezen, daaraan had hij de eed als militair afgelegd. Het valt te betogen dat Lee mede verantwoordelijk was, zelfs een extra grote verantwoordelijkheid droeg, voor de 600.000 doden in de Burgeroorlog. Man van eer? Ja, maar alleen als ze zijn keuze voor afscheiding er buiten laat – en dat is nogal wat.

Vervolgens zei Kelly dat de Burgeroorlog met een compromis had kunnen worden voorkomen. Dat is een nogal wrakke lezing van de Amerikaanse geschiedenis. De zuiderlingen waren al decennia op weg naar deze breuk. Ze lieten zich opjagen door radicalen. De compromissen die in 1820 en 1850 werden gesloten vonden ze niet voldoende. Ze wilden slavernij overal.

Trump, die geen bal weet van geschiedenis, heeft in zijn hoofd gezet dat de Burgeroorlog niet nodig was en dat zijn grote voorbeeld, Andrew Jackson, hem had kunnen voorkomen. Never mind dat Jackson de tegenstellingen verder aanjoeg en in 1845 overleed. Kelly lijkt dit nu ook te denken. Wat moet je er van maken? Waarom stapt Kelly in dit mijnenveld?

En hoe je ook denkt over Lee en de Burgeroorlog, de standbeelden werden opgericht om segregatie te vieren, vanaf 1890 ongeveer. Klik hier voor meer.

Ik moet zeggen dat ik Kelly niet goed begrijp. Zou hij nu hij voor Trump gekozen heeft elke remming verloren hebben? Als je gaat, dan ga je all in? Misschien dat hij daarom Lee zo bewondert.