Je kunt niets geloven van dit Witte Huis.

Het zou grappig zijn als het niet zo serieus was. Trumps arts slaagde erin een briefing te geven waarin andere doktoren dingen zeiden die wat hij zei ondermijnde. De chef staf hield later een off the record verhaal dat Trump vrijdag aanzienlijk slechter was dan gemeld, dat hij al aan de zuurstof had gelegen, en dat de komende 48 uur kritiek waren.

Niemand heeft enig idee wat de waarheid is. Dit Witte Huis is niet in staat om niet te liegen, het is een vaste gewoonte geworden. Voor Trump is ziekte een teken van zwakte, ondermijnt het zijn sterke, vitale man pose – de pose die hij uitdroeg tijdens het debat. De chef staf haalde zich dan ook de woede van de psycho op de hals. Hij wil positieve berichten, daarmee de verrassing en verwarring vergrotend als die onwaar blijken te zijn.

Dit Witte Huis schijnt ook totaal in paniek te zijn. Niemand weet hoever de besmetting reikt (we zien uit naar minister Barr en Rudolph Giuliani) maar opeens is blijkbaar ook alle structuur weggevallen. Dat klinkt bizar misschien, dat Trump structuur zou brengen, maar het eindeloos dienen van een persoon, door elke hoepel springen die hij ophoudt, geeft wel enige richting. Nu weten ze het even niet meer.

De onverantwoordelijkheid is intussen ongelooflijk. Hope Hicks, Trumps hulpje, was woensdag al positief getest en had klachten. Zij was met Trump teruggereisd na het debat, of wat daarvoor doorging. Ze ging in quarantaine. Trump ging gewoon door met het besmetten van anderen. Hij had zelfs een fund raiser in New Jersey, waar hij, schijnt het, mat overkwam. De gulle gevers kunnen een cadeautje terug tegemoet zien: besmet door de president.

Saturday Nite Live maakte korte metten met het vermeende dilemma dat je ineens medelijden of sympathie moest voelen voor de president. Ze lachten het letterlijk weg. Terecht. Het is gerechtigheid voor iemand die zich totaal incompetent – erger dan incompetent, malicieus – getoond heeft over de corona crisis. Zijn bijeenkomsten leidden al eerder tot besmettingen, zijn weigering om medisch advies serieus te nemen, ja zelfs te ontkennen, heeft letterlijk tienduizenden levens gekost. Zijn stupide familie weigerde zich in Cleveland aan de afspraken te houden om een mondkapje op te doen. Ze verdienen besmetting, allemaal.

Het is een probleem dat losstaat van het 25ste Amendement: wat moet je geloven van de informatie die dit Witte Huis geeft? De psycho kan bij wijze van spreken al een paar dagen dood zijn en dan nog liegen ze erover.

Het zal interessant worden of bewezen wordt dat de bijeenkomst – geen afstand, geen mondkapjes – om de nieuwe Supreme Court voordracht aan te kondigen de superspreader bijeenkomst was. Hogere gerechtigheid voor het stelen van een SC zetel? Hoe dat zal uitpakken met een paar senatoren die zich hebben laten besmetten, blijft onzeker. Ze kunnen, zolang ze niet vreselijk ziek zijn, via Zoom aan de hoorzitting meedoen. Kunnen ze ook stemmen op afstand?

Moscow Mitch McConnell heeft elke activiteit voor de senaat voor twee weken stopgezet (wat ook betekent dat er geen nieuwe steunregeling komt voor de verkiezingen) maar de hoorzitting over Amy Coney Barrett zal wel doorgaan. Zegt hij.

Zoals ik eerder schreef zal de campagne gewoon doorgaan zolang Trump niet dood is. Daarna wordt alles vloeibaar. Op dit moment lijkt het er niet op dat een Democratische overwinning in gevaar komt doordat Trump zijn verdiende loon krijgt. Het probleem voor Biden is dat de campagne de meest bijtende commercials zal moeten laten vallen. Je schopt niet tegen iemand die al op de grond ligt. Nou ja, Trump zou dat wel doen maar daar is Biden te netjes voor. Het kan hem de verkiezingen kosten.

Democraten moeten er met gestrekt been ingaan. Er is geen sympathie voor Trump in de vorm dat hij daar extra stemmen mee zal winnen. Het is wel nodig zijn wanregime te beëindigen en met zo duidelijk mogelijke cijfers zodat de anti-democratische afdeling van de Republikeinen de uitslag niet in twijfel kan trekken.