Hoe milieurampen ontstaan.

In East Palestine, in de staat Ohio, ontspoorde twee weken geleden een trein vol chemische rommel. Een deel daarvan vloog in brand, een andere deel werd ‘gecontrolleerd’ geloosd en daarna in brand gestoken. Het laat zich raden dat de bewoners van het dorp van ruim 4000 inwoners niet gelukkig zijn – en zich zorgen maken over hun gezondheid.

De milieuramp laat een paar dingen zien. Om te beginnen dat de treinexploitant, Norfolk Southern, te weinig regels kent en de regels die er wel zijn aan zijn laars lapt. Winst voor de aandeelhouders is belangrijker dan de veilige exploitatie van de spoorwegen. 

Regels veronderstellen een regelgever en een controleur. Die taak ligt in de VS bij het Environmental Protections Agency. Het milieubureau is onder Donald Trump systematisch en dodelijk kapotgemaakt. Het werd gerund door Scott Pruit, die eerder emplooi vond – u gelooft het niet – als lobbyist voor de fossiele brandstof industrie. Hij hield het wegens ethische problemen niet al te lang vol maar lang genoeg om permanente schade aan te brengen. In de vier jaar van Trump zijn 1200 wetenschappers vertrokken, weggejaagd. Je moet het erkennen, een van Trumps successen, such as they are, is het kapotmaken van de federale overheidsorganisatie. Niet alleen EPA, maar ook de FDA, het ministerie van Landbouw, Binnenlandse Zaken en wat al niet.

De burgers van East Palestine, trouwe Trump stemmers, kregen wat ze wilden.

Nu volgt de afrekening. Het uitgeklede EPA was helaas niet al te snel met het verzekeren van probleemloze verwijdering van de rommel, en werd sowieso, ook zo’n Trump erfenis, niet vertrouwd. Irritant om bezorgde Trump burgers nu te horen klagen over hun milieubureau.

De Fox crowd, Tucker Carlson en zijn bende, zijn er als de kippen bij om het ongeluk te wijten aan de regering-Biden. Vooral minister van Transport Pete Buttigieg, een mogelijke Democratische presidentskandidaat, ligt onder hun vuur. Over de perfiditeit van de Norfolk Southern hebben deze fake journalisten niets te melden, laat staan over het gebrek aan regulering. 

East Palestine is een van de vele milieuschandalen die de afgelopen decennia Amerika geteisterd hebben en hele gemeenschappen kapot hebben gemaakt. Met klimaatontkenning heeft het weinig te maken, maar het vertelt wel alles wat we moeten weten over de deregulering die de pro-business Republikeinen bepleiten.

Een voor de essentie niet relevant terzijde: zowel de NRC als de Volkskrant stuurden hun correspondent naar de rampplek. Ze hadden,dat laat zich raden, weinig toe te voegen aan wat de serieuze Amerikaanse media al gerapporteerd hadden. Een bureauredacteur in Amsterdam had kunnen samenvatten. Het leek me nogal roekeloos gebruik van het beschikbare geld. Ik weet uit ervaring als correspondent ook hoe ellendig het is dat je van het hoofdbureau naar een plek moet waar je niets heb toe te voegen (je zag hetzelfde proces bij de massamoord in de basisschool in Texas). Zonde van de tijd en het geld dacht ik toen, en ik denk het nog steeds.