De leegte van Mark Rutte.

Voor het geval u het om de een of andere reden zou missen, wijs ik u graag op de ingezonden brief van Ko Colijn in de NRC. Kort en krachtig, met een flitsend rapier maakt hij korte metten met Mark Rutte.

De intellectuele leegte van de man die visie een vies woord vond, en de principeloze capaciteit om mee te bewegen, ook wel opportunisme genoemd, maakt van Rutte de langst zittende premier. Maar laten we niet vergeten dat hij regeerde met de PVV toen een ander kabinet heel goed mogelijk was, en dat hij, zoals Colijn onderstreept, verantwoordelijk was voor het kabinet met Hans Hillen die defensie uitkleedde.

De VVD heeft veel standpunten die gemakkelijk aan te passen zijn aan de waan van de dag (en de noodzaak de kiezer te verleiden) maar de herhaalde riedel dat de VVD altijd stond voor een sterke defensie is wel de meest holle. Laten we dat niet vergeten als hij met zijn beoogde opvolger (hij gaat ons die ook opdringen) in het lijfblad de Telegraaf de linkse wolk oproept om aan de macht te blijven.

Naschrift zaterdag:

Het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie bevestigt wat we al wisten: Rutte loopt weg voor verantwoordelijkheden. Wat heb je aan zo’n man? Overigens is dit in alle media belangrijk nieuws, behalve in de wakkere krant. De Telegraaf besteedt er nauwelijks aandacht aan. Gek he? Oh ja, het is campagnetijd en de krant heeft een ander programma: Groen Links aanvallen en het chauffeursgebruik van een minister aan de kaak stellen.