En weer ging de toonzetting van de discussie omlaag. Wie heeft Wilders nodig als Rutte en Buma het werk doen?

Ik zat gisteravond in de auto en dan hoor je nog eens wat op radio 1.

Zoals delen van het zogenaamde lijsttrekkersdebat. Gemeenteraad?

Wat me opviel is het doorzetten van de trend dat de VVD en het CDA steeds meer als Wilders of Baudet gaan klinken. Ruttes geneuzel over jonge hollandse gezinnen die een woonplek zoeken was zo uit het populistische handboek. Asscher had een antwoord maar hij klinkt nog steeds niet als degene die de PvdA enig zelfvertrouwen kan geven.

Buma geeft 1,4 miljard dividendbelasting weg, zijn onaangenaam resonerende stem vertelde ons dat we eerst maar eens moeten leren dat we wat moeten verdienen voor we het kunnen uitgeven. Wat ook nergens op sloeg.

En zo komt de rekening van landelijk beleid te liggen bij de gemeentepolitiek. In het Amsterdamse geval levert dat een afstraffing op voor D66 die dat ten volle verdienen. Hun winst in 2014 was onverdiend en heeft weinig opgeleverd. De PvdA in Amsterdam zal last hebben van Denk en Byeen.

Die schreeuwlelijk van FvD die nu zegt dat ze als columniste maar wat riep waar ze nu natuurlijk niet meer achter staat of dat niet wenst te verdedigen, lijkt me geen aanwinst voor de Amsterdamse politiek.

Maar vooral stoorde me die toon. Het begon vorig jaar al met de Kamerverkiezingen, zette nu door. De haatzaaier zal geleidelijk aan van het toneel verdwijnen, de toon die hij heeft gezet blijft, overgenomen door opportunisten als Rutte en Buma.