Dianne Feinstein overleden

Politici blijven altijd te lang en het is jammer dat Dianne Feinstein, langjarige senator voor Californië haar nalatenschap enigszins ondermijnde door de afgelopen jaren in bijzonder slechte gezondheid door te modderen in Washington. Voor mij bleef ze altijd de vrouw die San Francisco onder controle bracht toen gemeenteraadslid Harvey Milk en burgemeester George Moscone in november 1978 werden vermoord. Milk zat in de Board of Supervisors van de stad, die in die jaren een mekka – en toevluchtsoord – was voor gay men. Hij was de eerste die, openlijk uitkomend voor zijn gay zijn, in de VS voor een openbaar ambt werd gekozen.

Dianne Feinstein was toen President van de Board of Supervisors, zeg maar de gemeenteraad. Nadat Milk en Moscone door een teleurgesteld lid van de Board waren vermoord, nam Feinstein de teugels in handen. Ze werd dezelfde dag nog ingezworen als burgemeester. Ze bleef dat tien jaar en werd in 1992 gekozen tot senator, na een verloren race voor het gouverneurschap. Als senator werd ze invloedrijk en deed veel dingen als eerste vrouw. Dat niemand meer opkijkt van machtige vrouwen in de senaat, is aan haar werk te danken.

Feinstein was vooral actief in intelligence. 

Haar beslissing om in 2018 voor herverkiezing te gaan, was onverstandig. Ze was eigenlijk al te oud. De laatste twee, drie jaar moest ze worden ingefluisterd door assitenten, of was ze afwezig, waardoor benoeming in de juridische commissie bleven hangen.

Ze verdient het om herinnerd te worden als baanbrekende vrouw, niet als ploeterende senior.

Voor de politiek verandert het weinig. De gouverneur, Gavin Newsom, presidentskandiaat als Biden ook het loodje zou leggen, kan een warmhouder benoemen tot de verkiezingen van 2024 waarvoor al drie kandidaten in de race zijn. Newson was zo dom om ooit te zeggen dat hij een zwarte vrouw zou voordragen en toevallig is een van de drie ook een zwarte vrouw (ze is niet de frontrunner). Ik verwacht dat hij eerder iemand zal voordragen die inderdaad over een jaar weer het veld ruimt.