Democraten winnen dankzij abortus

Als het voor oude Joe nog niet duidelijk was, dan laten de uitslagen van de tussentijdse verkiezingen van afgelopen dinsdag het wel zien: de Democraten zijn sterker dan de president. In Virginia behielden ze de senaat en wonnen het huis, een blauw oog bezorgend aan Greg Youngkin die graag had laten zien dat hij een Republikeinse campagne kan voeren die niet Trumpistisch is. Gisteren schreef ik nog over hem als mogelijke dark horse, dat ziet er nu een stuk minder goed uit voor de gouverneur, die in 2025 als zodanig moet vertrekken (Viriginia kiest niet alleen in tussenliggende jaren, maar heeft een één termijn beperking voor de gouverneur). Youngkins niet zo absurde plan om met een vijftienweken grens voor abortus een soort van middenweg te vinden, sloeg onvoldoende aan om de Republikeinen te redden.

In Kentucky daarentegen won juist een Democraat herverkiezing als gouverneur. Andy Beshear won in een zwaar Republikeinse staat – Mitch McConnell, de vermeende meesterplotter die het plot verloor, is er senator, net als Rand Paul, een licht geschifte libertarian. Als de Democraten nog een dark horse nodig hebben (of een andere vicepresidentskandidaat) dan heeft Beshear zijn kandidatuur gesteld. Hij gebruikte de Supreme Court beslissing over abortus, Dobbs, die het aan de staten teruggaf die vervolgens het recht op beslissen afnamen, met succes.

In Ohio, waar de Republikeinen afgelopen zomer nog vergeefs probeerden de grens van een referendum te verhogen tot zestig procent,  stemde 57 procent van de kiezers voor een referendum om het recht om zelf te beslissen over abortus in de grondwet van de staat vast te leggen. Het laat zien dat abortus nog steeds een hot topic is. Of het voldoende is om Biden te herverkiezen is een open vraag – ik zou het er niet op aan laten komen.

Abortus zal een albatros om de nek van de Republikeinen blijken. Dat wordt nog versterkt door de bijbelzwaaiende troglodite die nu Speaker is geworden. Laat hem maar babbelen over zijn afkeer van gays en alles wat niet in zijn fundamentalistische wereldje past. Die paar swing seats waar Republikeinen krap wonnen in 2022 zijn kwetsbaar in 2024. 

De nederlaag voor de Republikeinen in Virginia en een paar verkiezingen voor schoolboards waar de opkomst ineens toenam, laten zien dat het onderwerp dat Ron DeSantis, de falende autoritaire onderstudie van Trump, namelijk het verbieden van allerlei zaken in het onderwijs en banvloeken over boeken, minder populair zijn dan de culture warriors van de Republikeinen zouden wensen. Het is overigens fijn om te zien dat DeSantis in zijn eigen staat door het ijs zakt. De politici daar die hem na zijn overwinning in 2022 al bijna in het Witte Huis zagen, zijn naar Trump overgestapt. Ze zullen ook daar teleurgesteld raken, maar het betekent dat DeSantis zijn ijzeren greep op het congres van Florida voorgoed kwijt is. 

De Biden crowd was er als de kippen bij om te betogen dat dit bewijst dat de oude man prima kan winnen in 2024, never mind de opiniepeilingen. Ik ben daar niet zo zeker van, zeker niet als Niki Haley of een nieuwe dark horse Trump uit het zadel wipt.