De dagelijkse onveiligheid in een land waar de minderheid wapenwetgeving maakt.

Je hebt geen massamoorden nodig om te zien hoe gevaarlijk het dagelijks leven in Amerika is geworden. Iedere dag kun je een gewapende burger tegen het lijf lopen die, om wat voor reden dan ook, je overhoop schiet. In veel gevallen is hij gedekt door een ‘stand your ground’ regeling die veel wapenverslaafde door Republikeinen geleide staten hebben ingevoerd: als je je bedreigd voelt, mag je er op los schieten.

In Kansas City werd deze week een zwarte jongen van 16 die zijn jongere tweelingbroer en zus kwam ophalen en hij het verkeerde adres aanbelde, door de bewoner van dat adres neergeschoten. Een zwarte man, sterk en groot, aan je deur. Dat is schrikken als je dagelijks Trumpiaans en Fox News racisme over je krijgt uitgestort, om niet te spreken over het gewone, alledaagse racisme waarvoor je die beide bronnen niet nodig hebt. Paf, schieten maar.

In up state New York werd een vrouw van twintig doodgeschoten toen ze per ongeluk de verkeerde, ongeplaveide weg opreed naar een afgelegen huis. Het verkeerde huis, de verkeerde weg, en de auto was al aan het omdraaien, maar de bewoner vond het toch nodig om er op los te schieten. 

In een geval dat inhoudelijk gerelateerd is gaat de gouverneur van Texas, Gregg Abott, die landelijke ambities heeft en dus wapens omarmt, een man gratie verlenen die tijdens een Black Lives Matter demonstratie een van de demonstranten doodschoot. De demonstrant kwam naar de uber die de moordenaar de demonstratie inreed met een automatisch geweer omgord, maar niet in de aanslag. Never mind, de moordenaar pakte het pistool dat hij had klaarliggen en schoot de demonstrant dood. Hij was op zoek naar een confrontatie en kreeg hem.

Bij het proces bleek de moordenaar met zijn vrienden te fantaseren over het doodschieten van Black Lives Matter demonstranten. Niet één keer maar herhaaldelijk. Anders gezegd, hij zocht de confrontatie op en zoals alle confrontaties dezer dagen waar wapens bij betrokken zijn, eindigde het met een schietpartij en met doden. Hij is veroordeeld maar Abott ziet er politiek heil in hem gratie te verlenen. Het is een open uitnodiging om het voorbeeld van de moordenaar te volgen.

Het zijn dageljkse tragedies, onnodige doden, onbeschrijflijk leed, veroorzaakt door harteloze, stupide en onheil over zichzelf afroepende Republikeinen die alles doen om het dragen van wapens en het schieten ermee zo gemakkelijk mogelijk te maken. En dat is een tragedie op zich.

De meerderheid van de Amerikanen – en ik durf te wedden, ook een groot deel van de betreffende politici – wil wapenwetgeving die voorkomt dat je in de supermarkt tegen iemand aanstoot die vervolgens zijn wapen pakt en je overhoop schiet (hij had dan ook geen vergunning of wapentraining nodig in het Florida van Ron DeSantis). Die meerderheid wordt geterroriseerd door een minderheid die zijn wil afdwingt door in voorverkiezingen bij de Republikeinen alleen maar kandidaten toe te laten die extreme standpunten innemen. Politici willen herkozen worden in veilige Republikeinse districten en doen dus wat die extreme achterban van ze eist.

Ik schreef eerder deze maand dat de strijd om wapens in Amerika aan banden te leggen zo goed als mislukt is. De minderheid heeft het voor het zeggen. Maar het is belangrijk om iedere keer weer – de volgende massamoord, morgen waarschijnlijk, de volgende idiote schietpartij – eruit te lichten en te laten zien dat Amerika een onbeschaafd land is waar je je leven niet zeker bent.