Chelsea vindt vast wel een Arabisch moordenaarsregime als eigenaar

De oorlog in Oekraïne is verschrikkelijk, nutteloos en roept een reeks vragen op. Ik ga me niet in Poetins geest verdiepen, kan alleen vaststellen dat een finlandisering van Oekraïne (nu schijnbaar op de tafel als middel om de oorlog te stoppen) ook vooraf had kunnen worden bereikt. Ik dacht dat Poetin een goede pokeraar was die dit resultaat kon binnenhalen zonder daadwerkelijk aan te vallen. Nu zit hij vast een valstrik van eigen makelij, en heeft Europa ook in een valstrik gestopt, deels ook van eigen makelij.

Een paar dingen.

Die oligarchenjacht, vooral in Engeland, oogt rijkelijk belachelijk. En laat. Wat is de morele basis voor het toelaten van kleptocraten en profiteurs van bedenkelijke regimes om die vervolgens aan te pakken als die regimes dingen doen die we niet willen? Overigens deed dat regime het allang: minstens twee vergiftigingen in Engeland en van alles waar we het fijne niet van weten.

Het was allemaal best, die huizen in Kensington, die investeringen, de eigendom van Chelsea. Dat laatste is een klein bier probleem. Voetbal is zo verrot dat het geen moeite zal kosten om een moordenaarsregime in de Arabische wereld als eigenaar te vinden. De oligarchen vluchten naar de Arabische Emiraten, we voetballen straks in Qatar, Saudi Arabië is overal welkom. Chelsea hoeft zich geen zorgen te maken.

Beter laat dan nooit heeft het Europese parlement de gouden visa regels, vooral gebruikt door een maffiose staat als Malta en door Engeland, afgeschaft. Niet meer criminelen toelaten enkel omdat ze met veel geld een EU toegangsbewijs kunnen kopen. Was altijd een stupide regeling.

Ik vind dat Baudet alle ruimte moet krijgen om zijn liefde voor autocraten en zijn afkeer van democratie te belijden. Ik ben minder geïnteresseerd of hij door Rusland gesponsord wordt. De PVV krijgt kapitalen van private Amerikaanse reactionairen. Maar Baudets mening is een mening en we hebben vrijheid van meningsuiting. Geef hem het touw om zichzelf op te knopen.

Om die reden, vrijheid van meningsuiting, ben ik ook fallikant tegen het verbod op die Russische media outlets hier. Het argument dat wij in Rusland ook niet mogen uitzenden snijdt geen hout als je tegelijkertijd volhoudt dat onze waarden boven die van hun gaan, ook vrijheid van meningsuiting.

De Guardian had een interessant artikel over de ervaring van Rusland in de Oekraïne als land dat al langere tijd niet echt georganiseerd ten oorlog is getrokken. Weinig ervaring kortom. Dat zou Xi ook bezorgd hebben, of moeten bezorgen, want zijn leger is ook niet in actie geweest of hoogstens bij het schoonvegen van het plein van de Hemelse Vrede. Toevallig was ik net bezig met Franklin Roosevelts discussie, nee, het gevecht, met zijn militairen over de wijsheid van een invasie van Noord Afrika – in plaats van een, inderdaad tot mislukken gedoemde, kanaaloversteek in 1942. Roosevelt wist dat zijn troepen gevechtservaring moesten opdoen om te kunnen winnen. Een wijs man.

Oekraïne was vorig jaar in de verste verten niet in staat om EU lid te worden. Vandaag is dat niet veranderd. Het is ook ongewenst. De Marshall hulp die wij via de EU aan Oost Europese landen hebben gegeven, moet duidelijk maken dat die niet per se landen oplevert die op positieve wijze bijdragen aan de EU. Nu kun je zeggen dat Italië ook problemen oplevert en ik heb altijd gevonden dat Griekenland niet in de EU thuishoorde. Maar de oorlog in Oekraïne is geen reden om een overhaaste procedure te starten.

Of Finland en Zweden bij de Navo moeten komen vind ik een lastige. Het klinkt niet inmiddellijk verstandig om onder de huidige (onder alle) omstandigheden Navotroepen op de grens met Rusland te plaatsen. Drie baltische staten is wel genoeg. Maar ja, volgens onze eigen redenering, is het hun vrije recht om het lidmaatschap aan te vragen.

Het is, met de roep om meer geld voor defensie, nog eens goed om vast te stellen dat de grootste kaalslag van onze defensie is gepleegd onder Rutte I, dus door deze minister president, en CDA-corifee Hans Hillen. Ook daarvoor en daarna waren er weinig visionaire types, maar als je terugkijkt komt PvdA’er Relus ter Beek er ineens een stuk beter vanaf dan die twee partijen, VVD en CDA, die altijd het hardst roepen dat links onvoldoende doet. Een hand in eigen borst zou hen sieren.

We zijn, alle internet en tech ten spijt, vooralsnog niet in staat om de informatiediscrepantie tussen onze Oekraïne lofzangen en de Russische bevolking die de Nazi’ ziet verdreven te slechten. Ik heb geen pasklare oplossingen maar zolang Poetin zijn bevolking wijs kan maken dat alle lasten die zij ondervinden een oorlog van het westen tegen Rusland zijn, staan we redelijk machteloos.

Hoe moet dit eindigen? Ik zie helaas een scenario dat bewijst hoe nutteloos dit alles was. De facto finlandisering van Oekraïne, Rusland houdt de nieuwe staten die ze in het oosten creëerde en de corridor langs de Zwarte Zee. Het is een scenario dat ook zonder oorlog mogelijk was geweest – nou ja, oorlog opent altijd nieuwe bereidheid om een werkelijkheid onder ogen te zien.

De EU gaat honderden miljarden besteden om Oekraïne weer op te bouwen als de Russen vertrokken zijn. Het land zal, Baudet ten spijt, een associatieverdrag met de EU krijgen dat de geldstroom gaande houdt. Zolang als het duurt.

Hoe het ook uitvalt, ik denk niet dat Poetin het gemakkelijk zal kunnen verteren. Maar of zijn regime van FSB-mannen verdwijnt lijkt me minder waarschijnlijk. Een conctie van economisch machtigen (onze oligarchen) met een leger dat in zijn hemd is komen te staan, is misschien kansrijker.

Biden zal licht profiteren van zijn vaardigheid in het smeden van een westerse alliantie. De vraag is of het beklijft tot november. De Trumpies waren al op hun retour, de narcist die de narcist in Rusland prijst, zal dat in een hogere versnelling zetten. Maar Rusland en China blijven gelijk hebben in hun inschatting van de VS als een macht die op weg omlaag moeite heeft stabiliteit te bereiken.