Over voorspellingen en verwachtingen

Ik werd gewezen op het deel in de Lubach show waarin Maarten van Rossem, laten we het voorzichtig uitdrukken, voor lul werd gezet met zijn ferme voorspelling in Ouwehoer Programma 1 dat er geen invasie zou komen. Zes uur voordat die begon.

Maarten is duidelijk niet de slimste mens. Ik ben zelf niet te beroerd om verwachtingen uit te spreken – ik kom daar zo op terug – maar om zo ondubbelzinnig een uitspraak te doen op een terrein en over een terrein waar je niets vanaf weet … Tja, Maarten zit graag op tv, wordt graag gevraagd door de Ouwehoer Programma’s maar waarom eigenlijk? Toen ik dat een van de presentatoren ooit vroeg, zei hij dat Van Rossem populair is en kijkers hem graag zien. Maakt niet uit wat hij zegt zoals de pertinente onzin na de inaugurele rede van Biden, goed voor de kijkcijfers.

Zoals de NRC opmerkte is het lastig om bij een langer durende actualiteit verse ‘deskundigen’ op te trommelen. Ik houd me bij de gedrukte media, al of niet digitaal, dat werkt veel beter. Ik moet hieraan toevoegen dat CNN het bijzonder goed doet in deze oorlog. Doet denken aan de eerste Golfoorlog toen het station zichzelf op de kaart zette.

Voorspellingen, verwachtingen: een lezer klaagde dat ik toen ik verwachtte dat Poetin niet zou overgaan tot een invasie dat werd gelogenstraft (ik kan er nog steeds niet een plausible uitkomst bij bedenken voor de dictator). Ik had het verkeerd maar het was geen voorspelling. Het was een beredeneerde verwachting.

En passant werd me ook de maat genomen over mijn falen bij het verwachten van een overwinning van Hillary in 2016. Hij vond dat ik door mijn stellige schrijven de lezers misleidde over de kwaliteit van mijn verwachtingen die niet voorspellingen zijn. Laat ik nou niet voornemens zijn om minder stellig te schrijven, als ik weet waar ik het over heb.

Nou ja, de meeste lezers weten hopelijk wel beter en kunnen zien waar ik heen ga (en vandaan kom) en dan zelf inschatten wat het waard is. Zo zou een goede lezer in 2007 mijn inschatting van Obama hebben kunnen zien, en in maart 2015 mijn verwachting, nou ja, eerlijk gezegd was dat wel een voorspelling, dat Hillary een ramp zou worden. En helaas had ik ook voorzien dat de Big Lie Trumps grootste erfenis zou worden en dat de Republikeinen weg zouden komen met hun lafheid na 6 januari. Op basis van wat ik weet en wat ik kan zien.

De lezer gaf behalve Maartens oprispingen als voorbeeld Rob de Wijk die blijkbaar verwachtte dat de feitelijke omstandigheden (Tsjenobyl, moerassen, te weinig soldaten) niet het idee gaven van een aanstaande invasie. Dat lijkt me een eerlijk verwachting als je iemand vraagt op basis van zijn deskundigheid te analyseren. Als tegenvoorbeeld kwam de lezer met militair historicus Van Creveld die wees op de omstandigheden in 1968 in Tsjecho Slowakije en in 1973 in Israël. Hij verbond er blijkbaar geen voorspelling aan. Of je aan die historische analogie iets hebt, kan de kijker zelf uitmaken.

Nu ik toch bezig ben, ik ben wat verbaasd over het roepen dat de derde Wereldoorlog zou kunnen uitbreken. Over historisch misleidende analogieën gesproken. Ja, als China zo onverantwoordelijk zou zijn om nu Taiwan aan te vallen, dan zou dit enig hout snijden. Nu lijkt me een aanval op een land, hoe crimineel ook, en de terughoudendheid van de landen eromheen, reden om te verwachten dat het geen wereldoorlog gaat worden. Rusland heeft enkel bondgenoten in moordenaarslanden als Syrië en naar ik begrijp de United Arab Emirates. Niet een bondgenoot maar wel slap is Israël dat zijn kruit droog houdt en niet te hard uitpakt naar Poetin. Pakistan, ook zo’n vriend.

Als landjepik een terugkerend gebruik zou worden, niet alleen door Rusland (en/of China) maar ook door andere landen, dan kunnen we de kant op denken van wereldoorlogen. Ik verdiepte me onlangs in het Pacific deel van de Tweede Wereldoorlog, waar een van auteurs het punt maakte dat die eigenlijk al begon in 1937 toen Japan Mantsjoerije binnenviel. Nu begon die in 1931, waarna de Japanners er een poppen-regime neerzetten zoals Poetin zou willen. Maar het werd toegestaan door de wereld en de Volkenbond, een eerste stap op weg naar de afgrond. In 1937 kwam de tweede ronde in de Chinees Japanse oorlog, met onder meer de Rape of Nanjing.

Als gezegd, ik ben niet goed in voorspellen, maar ik verwacht dat de anti-vaxxers die nu door hun mediageile beroepsagitators in het pro-Poetin kamp worden geleid, problemen zullen hebben de eenheid te behouden. Dom en pigheaded als die anti’s zijn, een flink deel zal dit toch niet slikken. Nou ja, ik hoop dat ze nog voldoende bij hun verstand zijn. Ondertussen moeten we vooral terughoudend zijn in de aanpak van onze grootste Poetinofiel, Baudet. Geef hem genoeg touw om zichzelf op te hangen, zeg ik.