Cadeautje van Biden

Tot nog toe heeft Biden voorbeeldig opgetreden als vormgever van een westerse coalitie tegen Rusland. Zijn toespraak in Polen, vooral de oproep om Poetin af te zetten, was een echter eigen doelpunt van de Amerikanen. Hoe hij het ook bedoeld heeft – en het Witte Huis moest zich uit de naad werken om de schade te beperken – het is een cadeau voor Poetin.

Zo kan het beeld dat Rusland schetst van Biden, geholpen door de helpers van Poetin, Fox News, als een oude man die regelmatig over zijn rollator struikelt en dingen zegt die doen twijfelen aan zijn geestelijke capaciteiten, weer fijntjes worden uitgedragen. En reken maar dat Fox News en de Republikeinen het evenzeer zullen uitbuiten.

Het is natuurlijk geen probleem om de Russische bevolking op te roepen te laten blijken dat het het niet eens met Poetins oorlog. Maar regime change is te beladen als terminologie om onder deze omstandigheden te gebruiken. De VS heeft dat aan zichzelf te wijten, het heeft zich in pogingen om her en der een regime af te zetten, te vaak misdragen om er nog zonder ballast over te kunnen praten.

Voor het overige was de toespraak en de boodschap luid en helder: het gaat lang duren. Wees er maar klaar voor.