Pissing in en pissing out, versie Hugo.

Hugo de Jonge krijgt ervan langs voor zijn hulp aan de oplichter Sywert van Lienden. Ik heb geen uitgesproken mening over wat voor gevolgen dat zou moeten hebben, behalve dat ik hoop dat Van Lienden maximaal vervolgd wordt en zijn immorele winst wordt afgepakt.

Maar in de app wisseling kwam de uitspraak van de Jonge naar voren: ‘Je kunt die Sywert beter inside pissing out hebben dan outside pissing in.’ Bij Radio 1 wisten ze zojuist niet hoe precies die quote moest zijn en van wie hij is. Mark Rutte, liefhebber van de biografieën van Lyndon Johnson door Robert Caro zou hen uit de droom kunnen helpen. Laat ik het hier doen.

Lyndon Johnson was zowat de beste politicus sinds Lincoln die president werd. LBJ zorgde ervoor dat potentiële dwarsliggers in zijn regering werden opgenomen om hen de facto de mond te snoeren (Lincoln deed dat fameus met zijn Team of Rivals, de regering waarin hij de tegenstanders bij de presidentsstrijd opnam).

Johnson, geen vreemde als het om kruidige uitdrukkingen ging, legde het zo uit in een concreet geval: ‘I’d rather have him inside the tent pissing out, than outside the tent pissing in’.

De Jonge had de klok horen luiden, maar het lijmen van een dreigende influencer, een mineure vorm van chantage, door met hem mee te bewegen, voor een opbrengst van 20 miljoen, is toch wel andere koek.