Het domste land, aflevering xx

Ik ben niet de eerste of de laatste die met open mond de wanprestatie van de Nederlandse regering over de sancties tegen Rusland heeft gade geslagen. Hoekstra was abominabel, maar Kaag kon de voorafgaande weken ook niet uitleggen waarom alle omringende landen de miljarden van zakkenvullers konden ontdekken, maar wij niet. Rutte was, zoals altijd als er problemen zijn, afwezig. Tijdens corona toonde we ons regelmatig het domste land, hier schieten we in de herhaling.

Ik heb overigens mijn bedenkingen over deze massale opstand tegen kleptocraten, of zoals ze het in Londen noemen, de butler economie: alles is te koop, als de prijs maar hoog genoeg is. Eerlijk gestolen goederen waren tot voor vijf weken geen probleem, nu moeten troetelrussen ineens hun voetbalclubs en in Friesland gebouwde superschepen afstaan? Komt op zijn minst als opportunistisch over, zou ik zeggen. En nu we het er toch over hebben, in de VS en elders in de westerse wereld, zitten de kleptocraten als CEO van grote bedrijven, tientallen miljoenen dollars per jaar opstrijkend.

Maar ter zake. Nederland, en niet alleen de Zuidas die het nu voor zijn kiezen krijgt, heeft een reputatie als belastingparadijs en brievenbuslocatie. Dat is niet ingestoken door de VVD alleen, al krijgt Rutte bonuspunten voor het proberen Unilever en Shell te lijmen – maar dat speelt zich op een ander niveau af. Zuidas = bankiers (ABN is vertrokken maar toch) en juristen. De Nederlandse butler industrie, plus bankiers die nooit verantwoording hebben afgelegd voor 2008. Maar ik dwaal opnieuw af.

Want what else is new? De Tweede Kamer maakte zich geweldig druk na de speech van Zelensky en de gebleken onmacht van de regering. Ze zouden er goed aan doen in eigen boezem te kijken naar hoe we aan deze reputatie en aan deze wanprestatie komen.

Naschrift: als u denkt dat huisvesting en buitenlandse zaken profiteerden van oneindige wijsheid van Stef Blok, dan bent u nu gerustgesteld. Ik niet.