Amerika kan plutocraten als president missen als kiespijn.

Er was de afgelopen dagen enig gedoe over de mogelijke (derde partij) kandidatuur van Howard Schultz, groothandelaar in koffie uit Seattle a.k.a. ceo van Starbucks.

Democraten wonden zich nogal op dat Schultz een insluiper was die met een derde partij kandidatuur, die hij gemakkelijk kan financieren zoals Ross Perot dat kon in 1992, de psychopaat in het Witte Huis een kans op herverkiezing zou geven. Schultz van zijn kant meende dat hij als manager in staat zou zijn de polarisatie in Washington (en in het land) op te heffen.

Ik denk dat Schultz zo snel mogelijk ontmanteld moet worden. De Democraten hebben gelijk. Hij kan Trump helpen. Maar ze moeten ook in eigen gelederen kijken waar Michael Bloomberg als Democraat dreigt te kandideren.

De aantrekkingskracht van dit soort biljonairs is precies ook hun probleem: ze denken dat politiek en het oplossen van grote maatschappelijke problemen een management probleem is. Dat is a prima vista al onzin, een bedrijf runnen is niet een samenleving aan elkaar knopen. En als onroerend goed boer Trump iets heeft bewezen dat is het dat het runnen van wat dan ook (een collectie half failliete casino’s en corrupte New Yorkse deals) niets garandeert, zelfs niet de vaardigheid om een deal te kunnen maken.

Zonder hun vermeende management kunde (overigens heeft Bloomberg daar als oud burgemeester een betere claim op succes dan Schultz of Trump – maar hij is te bejaard om überhaupt nog mee te spelen) komt de kandidatuur van biljonairs inhoudelijk neer op een Republikeins lite agenda.

Desgevraagd was Schultz helemaal tegen hogere belastingen voor de absurde inkomens, op giga vermogens en op successie naar tweede generatie. Een ziektekostenverzekering voor alle Amerikanen vond hij ‘onamerikaans’. Het kwam er op neer dat hij een ‘gewone’ Republikeinse agenda oplepelde die enkel omdat de McConnell Republikeinen zo ver zijn afgedwaald nog ‘midden’ klinkt.

De werkelijkheid is dat Amerika behoefte heeft aan een progressieve agenda en dat de Democraten die gaan neerzetten. Evenzeer heeft Amerika behoefte aan iemand die in staat is breed aan te spreken en door kracht van persoonlijkheid de polarisatie te overbruggen. 

Howard Schultz heeft dat niet te bieden. Het enige dat hij kan doen op eigen houtje met vele miljarden zichzelf in de strijd gooien als super plutocraat die de feitelijke macht weggeeft aan de gebroken Republikeinse Partij.

Het zou goed zijn als mensen als Schultz (en Bloomberg) en die andere plutocraten die denken dat ze zelf het land beter konden runnen zo snel mogelijk politiek een kopje kleiner gemaakt worden. Schultz deed dat al door gewoon maar veel op te treden. Moet hij vooral mee doorgaan, des te sneller zijn we van hem af.