Nieuws: Trump zegt maar wat. Zeggen zijn eigen mensen, althans het verstandige deel daarvan.

Het is verleidelijk om veel lawaai te maken over de analyse van de wel functionerende delen van de Amerikaanse overheid (de intelligence community en de CIA) die duidelijk maken dat Donald Trump niet haar hen luistert en er maar wat op los ouwehoert.

Noord Korea is niet van plan kernwapens op te geven en Trumps gekraai dat Noord Korea als dreiging was verdwenen na zijn love affaire met Kim is onzin. 

Iran is niet bezig met het maken van kernwapens en houdt zich aan de afspraken in de Iran deal.

Isis is nog lang niet verslagen.

En, oh ja, misschien is het niet verstandig om uit Afghanistan weg te gaan voordat je afspraken heb over terrorismebestrijding.

Maar ja, wat horen we hier eigenlijk aan nieuws? Trump en zijn oorlogshitser John Bolton draaien de feiten zoals het hen het beste uitkomt (Bolton heeft ervaring, zo rommelden de neocons onder president Dick Cheney Amerika de Irak oorlog in). 

Is het nieuws dat Dan Coates (director intelligence) en Gina Haspel (CIA) deze meningen zijn toegedaan? Nee, dat is het nieuws niet. Nieuws is dat ze recht voor zijn raap in senaatshoorzittingen vertellen dat Trump onzin verkoopt en dat minister Pompeo als zijn luidspreker fungeert, blijkbaar ook zonder te weten hoe de feiten erbij liggen.

De Afghanistan opmerking werd gemaakt door … Mitch McConnell. De belangrijkste politicus in Washington (nou ja, tegenwoordig na Nancy Pelosi) voelt zich blijkbaar niet meer verplicht om mee te huilen met de Trumpistani’s. Zou de shut down (die McConnell blijkbaar niet beviel maar waaraan hij medeplichtig was door niets te doen) hem nieuwe moed gegeven hebben om iets te zeggen dat hij ook echt in het belang van het land acht?

Ja, inderdaad, dat is nieuws. Republikeinen die Trump het vuur aan de schenen leggen, de leden van zijn eigen regering die vertellen dat hij uit zijn nek lult. Nieuws. Aangeschoten wild. De jackhalzen, de McConnells van deze wereld, zijn uit op de kreupele leider van het roedel. Stay tuned. Het begint leuk te worden.