Stupide studentengedrag mag je best ook later nog aangerekend worden.

De Democratische gouverneur van Virginia, Ralph Northam, zal waarschijnlijk moeten aftreden wegens racistische foto’s op zijn pagina in het jaarboek van zijn medische opleiding, anno 1984.

Los van het persoonlijk drama zien we hier hoe racisme in een zuidelijke staat als Virginia nog altijd deel is van het dagelijks leven. Want de foto van een black face en een ku klux klan type op Northams pagina waren ook toen al niet acceptabel. Moeten ze 35 jaar later nog de medische student van toen, nu politicus die Trump oproept om af te treden wegens Charlottesville, worden aangewreven? Ik heb daar mijn twijfels over. Er is een mogelijkheid van redemption, van tot in keer komen. Aan de andere kant is de geloofwaardigheid en politieke kracht van deze gouverneur dodelijk ondermijnd. Zo ging het ook met Billy Clinton en zijn liefdesleven. Moreel verwerpelijk (voor een president) maar vooral dodelijk voor zijn politieke daadkracht.

Virginia was en is nog steeds een staat die gekleurd wordt door zijn geschiedenis in de burgeroorlog – het slagveld van die oorlog. Een staat die strikte segregatie hanteerde en een racistische president opleverde (Woodrow Wilson werd in Virginia geboren – hij segregeerde de ambtenarij in Washington). Een staat waar beelden van generaal Lee warme gevoelens van blanke superioriteit oproepen.

De ironie wil dat in de campagne van 2017 toen Northam werd gekozen, diens tegenstander Ed Gillespie, een petitie tekende om die standbeelden – neergezet om de zwarten met hun neus op hun tweede rangs positie te drukken – te handhaven. In 2018 was de Republikeinse kandidaat voor de senaat Corey Stewart, een onversneden Trump aanhanger die nog in 2017 de racistische birther theorie over Obama’s geboorte nieuw leven inblies.

Ik wil maar zeggen, de noordoost rand van Virginia, rondom Washington DC, en Richmond zijn grotendeels Democratisch en opgenomen in de moderne wereld, elders in Virginia leeft het oude racisme nog steeds (Stewart kreeg 41 procent). 

Northam is dead meat, denk ik. De les moet zijn dat je ook als student een moreel kompas moet hebben en op je gedrag kunt worden aangesproken (Vindicat leden, opgelet, lidmaatschap werkt tegen je). Zoveel jaar later nog? Ja, in een functie die staat of valt met je politieke geloofwaardigheid kan dat doorslaggevend zijn. Het was de reden dat ik vond dat Clinton in 1996 had moeten aftreden en dat Donald Trump een moreel verwerpelijk persoon is.

De ironie is dat de mogelijke opvolger van Ralph Northam zijn zwarte lt. governor is, Justin Fairfax.

Voor Democraten is het zuur dat ze principes hebben. Daarom trad Al Franken snel af. Republikeinen hebben daar geen last van. Hun president is een mysogene racist, een pussygrabber. Hun senaatskandidaat in Alabama was een pedofiel. Kavanaugh hield op zijn minst van bier… 

Lastig, die principes. Maar noodzakelijk.