Zou het kunnen? McConnell is bijna gekooid.

Het vertrek van Donald Trump over twee weken, gebukt onder zijn stigma als een loser in het kwadraat – hij verloor niet alleen de verkiezingen maar ook zijn staatsgreep -, was de eerste stap. Maar bijna net zoveel genoegen zal het geven om Moscow Mitch, de man die in Washington praktisch gezien de werkelijke macht had als meerderheidsleider van de senaat, gereduceerd te zien tot een machteloos spartelende aanvoerder van een emmer vol Republikeinse krabben, allemaal gericht op 2024 en niet op herstel van McConnells machtspositie.

We zijn er bijna. Op dit moment, 12 h, woensdagmiddag, heeft Warnock al gewonnen van de zittende senator Loeffler, een zielloze en fantansieloze rijke en corrupte dame. John Ossof ligt voor, 16.000 stemmen, meer dan godfather imitator Trump zondag eiste van de secretary of state, en wat er nog geteld moet worden komt uit Democraten gunstig gezinde counties.

Fingers crossed. McConnell is bijna gekooid. Het spektakel van de bevestiging van de kiesmannen uitslag door de hielenlikker Mike Pence, een lege huls als er ooit een was, zal niet meer blijken dan dat. Kunnen we op 20 januari eindelijk aan het werk.