Staatsgreep! Sad!

Toevoeging 22.20h: de ’toespraak’ van Trump was een schande. Hij bleef liegen, en veroordeelde niet de staatsgreep. Wat een fluim.

De staatsgreep is bezig. Een ander woord is er niet voor. Het directe resultaat is niet alleen een beschamende vertoning en gevaarlijk, maar ook dat vandaag niet de resultaten van de verkiezingen zullen worden bevestigd. Precies wat Trump wilde.

En laten we duidelijk zijn, dit is niet enkel Trump. De Republikeinen die dit allemaal mogelijk maakten en opjoegen, de partij van law and order, zijn mede verantwoordelijk. Net als de loser zelf hebben zij deze ontwikkeling mogelijk gemaakt, onvermijdelijk zelfs.

Als er een goede kant zit aan deze staatsgreep door een zittende president die niet wil vertrekken dan is het dat niemand meer zal twijfelen aan de intense slechtheid van deze man. Niemand zal Trump nog verdedigen, zelfs niet laffe opportunisten zoals Cruz en Hawley die al met 2024 bezig zijn. Te hopen valt dat zij ook ter verantwoording zullen worden geroepen.

Ik heb al vaker geschreven over het einde van Amerika. We zien het voor onze ogen. Het gaat verder dan Washington en de politici. Dit zijn mensen met wapens, geaccepteerd door de Amerikaanse bevolking.
Hoe dit gaat aflopen is nu nog niet te voorzien maar wel is duidelijk dat de schade immens is, niet te herstellen.

Trump houdt zijn mond terwijl hij tv kijkt, Ivanka tweette dat dit Amerikaanse patriotten zijn voordat ze die tweet verwijderde.

Ik had niet gedacht dat federale militairen zouden worden ingezet voor deze verkiezingen maar daar gaat het wel op lijken. Geen andere mogelijkheid om deze terroristen uit het gebouw te krijgen. Kan Trump dat tegenhouden? Weet ik eerlijk gezegd niet. Onbegrijpelijk overigens dat er bij Capitol Hill niet gerekend was op deze terroristische ondermeing. Het gebeurde onder hun neus, anderhalve kilometer verderop, in het Witte Huis.