Zo gaat dat met criminelen.

Dinsdag moet Trump zich melden bij de rechtbank. Dan krijgt hij officieel de zeven aanklachten en de daar omheen hangende onderbouwing te horen. Het is goed dat criminelen onderhanden genomen worden. Vinden Republikeinen meestal ook, maar dit keer even niet.

Dat Trump oud-president is, maakt gelukkig niet uit. Ik zou zeggen, dat maakt het erger. Maar de man heeft geen enkel verantwoordelijkheidsgevoel en zijn aanhang laat hem er mee wegkomen.

Dat Trump campagne voert is irrelevant. Dat is geen vrijkaartje. Sterker, hij had nooit nog campagne mogen voeren. De Republikeinen bleven bij de tweede impeachment in gebreke, anders was dit nooit een probleem geweest.

De juridische strategie van deze veelpleger en veroordeelde aanrander kennen we. Het wordt eindeloos rekken, zuigen, klagen. Tot in het voorjaar. 

Ook dan doet het er niet toe dat hij kandidaat is, als dat dan nog zo is. De acolieten en hielenlikkers zullen het dit keer wat moeilijker hebben om de psycho te verdedigen, al wist DeSantis er meteen weer weg mee. Hij wil de Trump kiezers graag overnemen – liefst zonder Trump zelf ter verantwoording te roepen.

Zo staat het er dus voor met Amerika. Een criminele ex president, een congres dat niets kan doen, een Republikeinse Partij die de democatie achter zich heeft gelaten. 

Er wordt her en der geneuzeld over een derde partij kandidatuur, bijvoorbeeld, zoals de WSJ graag zou willen, door Joe Manchin van West Virginia. Oh wacht, die lobbyist van de fossiele industrieën die ook nog de armste staat van Amerika vertegenwoordigt (over succes gesproken!), heeft een probleempje de huidige luchtvervuiling door de bosbranden weg te praten. 

Er komt een interessant punt voor deze anti democratische partij: het punt waarop de kandidaten hom of kuit moeten geven over hun acceptatie van de staatsgreeppleger. Om mee te mogen doen aan de debatten moeten de Republikeinse kandidaten beloven de uiteindelijke nominee te onderstreunen (iets wat Trump overigens in 2015 weigerde). 

Ik zou zeggen, vergeet die derde partij. Het zullen de kiezers van deze partij moeten zijn die de grens trekken. Steeds meer praten kandidaten als DeSantis over een terreur van sociaal conservatief rechts, never mind democratie. Dit zijn mensen die doen alsof links (of wat ze zo noemen) de staatsgreep heeft gepleegd en zijn moraal oplegt. Ze verwarren liberale waarden met opgelegde waarden die maar een uitkomst hebben.

Zien waar dat heengaat? De afgelopen dagen waren er veel artikelen over Oeganda en de anti-homowet daar. Hetzelfde gewauwel over grooming en pedofilie en het omturnen van kindertjes tot een identiteit die ze eigenlijk niet hebben als in de VS. Niet verwonderlijk. Het zijn Amerikaanse evangelische ‘christenen’ die hun terreurregime exporteren. Het klinkt bizar, maar als je wilt zien waar de grootste democratie ter wereld naar op weg is, moet je naar Oeganda kijken.