Zelfvertrouwen verworden tot arrogante eigendunk.

Ik ben vast niet de enige die ziet hoe het vertrouwen in Mark Rutte nu niet meer langzaam wegebt maar tsunami gewijs wegspoelt. Om me heen hoor ik geklaag, columnisten roepen dat ze geen vertrouwen meer hebben. Wat mij betreft was dat al lang aan de gang. Ik begreep niet goed waar dat vertrouwen in Rutte op gebaseerd was. Waarom die mensen hem terug wilden.

Rutte had geluk dat de verkiezingen al geweest zijn, net voordat het echt begon te schuiven. Ik geloof echter niet dat het veel verschil had gemaakt, voor meer conservatief ingestelde lieden viel er aan de rechterkant van Rutte alleen maar haatzaaierij en corporaal gebral te halen. Voor die mensen is zelfs Kaag te progressief. Het is mager aan de rechterkant.

Het gebrek aan vertrouwen gaat echter kabinetsdiep. De Telegraaf had weer een mooie dag om Ollongren te fileren in hun dagelijkse actie tegen D66. Het maakt niet veel uit, wie de Telegraaf serieus neemt, is geen kiezer die voor weldenkende mensen te bereiken valt. Ze hebben hun eigen agenda, eigen actie en eigen media vertegenwoordigers in het zogenaamd linkse omroepbestel.

Geen vertrouwen in de VVD, geen vertrouwen in het kabinet, inclusief D66 en CDA van de Omtzigt onzin. De enige politicus die wel vertrouwd wordt is overspannen. Tja. Geen vertrouwen in de eenvoudige logistiek van vaccinatie. Noem het intelligent en de Nederlander trapt erin en denkt dat het voor hem/haar op maat gemaakt is.

Ik heb lang geaarzeld om de voor de hand liggende vergelijking te maken, maar: het lijkt het Nederlands elftal wel. Ik luisterde per ongeluk tijdens het koken naar het eerste half uur op de radio van de wedstrijd tegen Turkije. De arrogantie, de zelfverzekerdheid, de eigendunk. We gingen dat varkentje wel even wassen. Niet nuchterheid is typisch Nederlands, overdreven vertrouwen in eigen intelligentie en kunde is dat. Het is onze valstrik. We zijn er blind voor.

Zoals we ook blind zijn voor de intolerantie en godsdienstwaanzin in onze eigen Hollandse protestantse kerken. Afgelopen weken de gedwongen ‘coming out’ op gereformeerde scholen, dit weekend schop- en trappartijen bij kerken die de corona regels negeren. Misschien kan onze grootste vechter tegen geloofswaanzin en waanzinnig geloof, de PVV baas, daar eens zijn aandacht op richten.

En mag ik als een moderne Cato elk stuk over binnenland beëindigen met een oproep om het ondemocratische, de politiek vervuilende instituut van de Eerste Kamer af te schaffen?