Ze doen tenminste wat!

De afgelopen jaren werd vaak gezegd dat we Wilders maar moesten laten regeren, zodat hij kon laten zien hoe slecht hem dat af zou gaan. De VVD en het CDA ieder met zijn eigen opportunisme, haalden hem zelfs binnen als partner in het onzalige Rutte/Wilders kabinet (ze hebben er niet onder geleden, al kan Rutte wat mij betreft nooit meer iets goed doen).

Nu in Italië de Wilders hordes aan de macht zijn en in Hongarije en Polen zijn ideologische vrienden de rechtsstaat ondermijnen, kunnen we zien hoe gevaarlijk die laat maar regeren redenering is.

Het beleid om de schepen met vluchtelingen een deur verder te sturen en een onbeschaamde racistische en etnische profilering in te voeren door de minister van de Liga Nord, Salvini, is populair in Italië. Ik denk dat we hier een omslagpunt meemaken. Door de xenofobe extremisten te laten regeren, kunnen mensen net als in Trumpistan, zeggen: ze doen tenminste wat. En dat wat doen, immoreel of onethisch, zal populair blijken, de steun zal groeien.

Brexit en Trump waren de eerste markeringspunten van deze omslag. Een regering die wat doet, maakt niet uit wat, maakt niet uit of het wel of niet past in de waarden waar we zeggen voor te staan, zal steeds aantrekkelijker worden.

Nederland is dat bepaald niet immuun voor. Wilders mag zijn weggezakt in zijn eigen kleinheid, nu Rutte en Buma zijn verhaal hebben overgenomen en Baudet er zijn eigen zwaai aan geeft, overdekt met een flinterdun laagje intellectualisme zodat de corpsballen (jongen en oude ballen – het zou u verbazen hoezeer de ballen in de samenleving vertegenwoordigd zijn) het kunnen steunen, nu dat allemaal op zijn plek is gevallen zal Nederland ook die kant opgaan. Onfrisse en harde maatregelen: ja, passen niet helemaal bij onze vermeende identiteit maar ze doen tenminste wat!

In mijn meer pessimistische buien denk ik dat het al te laat is.