De Republikeinen ontdekken het begrotingstekort weer …

Het zou adembenemend zijn als het niet zo volstrekt voorspelbaar was. De Republikeinen in het Congres gaan proberen Sociale Security (AOW) en Medicare (zorg voor bejaarden) uit te kleden. Het argument: de begrotingstekorten, volgens een van de afgevaardigden het grootste probleem van onze tijd.

U herinnert zich wellicht dat deze zelfde lieden in december een belastingverlaging doorvoerden die 1500 miljard dollar toeschoof naar de rijken en naar ondernemingen. Die miljarden sloegen een giga gat in de begroting, zoals elk onderzoek aantoonde – behalve dat van de anti overheids Republikeinen die zoals altijd betoogden dat de economische groei zo fenomenaal zou zijn dat het juist geld zou opleveren.

Enfin, dezelfde nonsens die de Republikeinen al sinds de heilige Ronald Reagan proberen te slijten. Nu, een half jaar later, is het tekort ineens weer een prioriteit. En dan komt de aap uit de mouw, nou ja, hij was voor iedereen zichtbaar: die belastingverlaging was een middel om overheidsvoorzieningen uit te kleden. Niets meer en niets minder.

Zo kennen we ze weer, die Republikeinen.