Wild en onrealistisch maar je weet het nooit: Biden-O’Rourke in 2020.

Joe Biden is verblind. Anders zou hij de crash die hij voor zichzelf opzet zien aankomen.

De Democraten gaan niet een 78-jarige, twee maal falende presidentskandiaat die regelmatig ‘met zijn voet in zijn mond zit’ en geen herkenbare visie heeft nomineren. Het wordt een miserabel einde voor een respectabel man. Zou niemand hem waarschuwen?

Ondertussen zag ik één scenario waarin Biden de zaak flink kan opschudden. Een wild en onrealistisch scenario, maar ik deel het toch met u.

Stel: Biden stelt zich kandidaat, de man om Amerika weer in rustig vaarwater te krijgen (back to normalcy, in de neologe woorden van Warren Harding – oeps, misschien niet het beste referentiepunt, nummer 39 in de top 44 van presidenten). Vertrouwde handen, fantasieloos beleid, oude blanke man. Return to yesterday.

Maar stel dat hij (wild, ik geef het toe) Beto O’Rourke, de senaatskandidaat die verloor in Texas maar Democratische harten heeft verwarmd, als vice-presidentskandidaat inhuurt en zelf belooft maar één termijn president te zijn? Het zou de race wijd open gooien.

Nee, te wild. Te onrealistisch. Kandidaten stellen zichzelf niet voor met een vp kandidaat aan hun zijde, behalve in een laat stadium om aandacht te trekken. O’Rourke zou juist de aandacht vestigen op Bidens bejaardheid, maar, aan de andere kant, die leeftijd is sowieso een probleem dus misschien moet je daar maar meteen mee omgaan.

Zou O’Rourke dit wel willen? Ik betwijfel het. Hij kan zelf kandidaat zijn, hij kan in 2020 voor de andere senaatszetel gaan. Hij kan wachten tot zomer 2020 want hij zal op alle lijstjes van vp kandidaten staan. Het vicepresidentschap is aantrekkelijk, zeker met een bejaarde kandidaat. Maar je weet het nooit. Tegenstanders van Teddy Roosevelt dachten dat ze hem mooi hadden opgeborgen in dat nietszeggende ambt. En toen werd McKinley vermoord en raasde Teddy over het land.

Hell, misschien wordt de geestdodende kwezel Mike Pence zelfs de 46ste president als de psycho aftreedt met de garantie dat hij na zijn presidentschap niet vervolgd zal worden. Het wordt dringen onderin de presidenten top 45. 

Ondertussen wordt steeds duidelijker wat ik al eerder zag aankomen: Bernie Sanders maakt dit jaar weinig los. Sanders, ook veel te oud, is, vermoed ik, realistischer dan Biden. Wat is er mooier dan aan te kondigen dat je niet kandidaat bent omdat de doelen die je jezelf gesteld had zijn bereikt? Sanders kan verkondigen dat hij de Democraten een stuk linkser gemaakt heeft, dat veel van wat hij in 2016 riep nu gemeengoed is geworden. Het is een moeilijke truc die weinigen is gegeven: de overwinning verklaren en je uit de oorlog terugtrekken.