We zijn wereldkampioen: Nederland als domste land van de wereld.

Ik riep de afgelopen maanden regelmatig dat de VS het domste land van de wereld was, met een dito leider. Een vriend die net terug was uit Amerika en op bezoek wilde komen: hoe lang ben je al terug uit het domste land van de wereld? Is het wel veilig.

Ik moet dat nu amenderen. Nederland is het domste land van de wereld. Ik lees dat we de hoogste aantallen besmettingen hebben in Europa, de wereldtop ligt binnen bereik. De reden? Studenten en kroeggangers en Staphortse radicalen, die net doen alsof er niets aan de hand is. Thuisfeestjes met een behoorlijk aantal bezoekers, ik zie ze om me heen in onze beschaafde Amsterdamse wijk. Een half mondkapjesbeleid.

Ik wijs ook naar de Telegraaf die vanaf mei zo’n beetje begon te mekkeren over hoe het nou zat met onze vakanties. Stel je voor dat we niet naar Zuid-Frankrijk, Spanje of Griekenland konden gaan. Vreselijk. De kwaliteit van leven zou bedreigd worden. De wakkere krant bleef er maar over schrijven, alsof vakantie houden en reizen in een besmet Europa normaal was, sterker, iets wat je niet mocht worden afgenomen. En het volk luisterde. Ze reisden er lekker op los, alles meenemend waar we nu last van hebben.

Ondertussen hakkelde de regering over het nut van mondkapjes en wist niet precies wat wel en niet te verbieden. Nederland heeft zichzelf een mantra aangeleerd: wij zijn zelfstandige types, we willen niet door de overheid opgelegd krijgen wat we moeten doen. Oh ja, dat klinkt toch verdraaid Amerikaans. Het blijkt onzin. Net zo’n onzin als onze vermeende nuchterheid. Bull shit, zogezegd.

We doen niet uit eigen beweging wat verstandig is en zeggen in een enquête dat we strengere en vooral duidelijker regels willen, anders weten we niet of we wel verstandig moeten zijn. Zo kennen we onze medeburgers weer. Alleen in staat tot ruggengraat als iemand hen een ruggensteuntje geeft.

Nu lees ik in de NRC dat huisartsen briefjes krijgen van klanten die erop staan dat ze, als ze ziek worden, hydroxy en dan nog wat (het klinkt als het bleekwater dat haatzaaier Wilders gebruikt voor zijn kuif) krijgen toegediend. Allemaal het gevolg van een huisarts in Limburg die niet gelooft dat is aangetoond dat het niet werkt. Veel geluk met zo’n huisarts.

En dan is de anti-alles beweging die randfiguren en een enkele randdebiel nationale bekendheid oplevert. Natuurlijk is Baudet in dat gezelschap te vinden. Hij was te gast bij de ambassadeur van wat eens het domste land was. Misschien heeft hij daar de wijsheid opgedaan dat we net als Amerika moeten handelen.

Goed dan, Nederland is het domste land van de wereld. Gaan we wat doen met deze treurige vaststelling? Misschien in maart. Maar ik denk eigenlijk dat de Amerikanen rigoureuzer zullen zijn in het afrekenen van hun domme landgenoten (en leiders) dan wij in Holland dat zullen zijn. Wij stoer volk, we laten ons niets voorschrijven maar alles wijsmaken.