We zijn dinsdag aan een ramp ontsnapt

Ik denk dat we dinsdag zijn ontsnapt aan een mogelijke ramp voor democraten (met een kleine d). Donald Trump had een uitgelezen kans om een verhaal te houden dat mensen kon overhalen en zo af en toe wist hij zelfs serieuze argumenten aan te voeren. Hij stond tegenover een Joe Biden die tot ieders opluchting geen seniele momenten had maar verder, eerlijk gezegd, op geen enkele manier inspireerde.

Laat ik dat benadrukken voor ik het heb over Trumps harakiri. Biden is oud, zag er oud uit en hakkelde en praatte als iemand op leeftijd. Los van dat bood hij werkelijk niets dat inspireerde, dat het idee gaf dat er een inventief en interessant en vooral de samenleving herstellend beleid beloofde. Hij werkte zich door zijn talking points, kritiek op Trump, afstand nemen van Sanders (geholpen door Trumps absurde radicaal links praat), maar wat kunnen we verwachten volgend jaar? Een minimum aan beschaving, maar dat is niet genoeg om Amerika te redden.

Terug naar de steracteur. Trump deed zichzelf de das om. De wanvertoning, onpresidentieel zoals alles wat Trump doet het ambt besmeurt, liet Biden ontsnappen en stelde het geweten van iedereen die anti-Trump stemt in plaats van pro-iemand anders gerust. Op deze proleet kon je niet stemmen.

Het was politieke zelfmoord. Ik heb door niets op tegen maar het is geen verheffend spektakel. Trump was gewoon zichzelf. De man heeft geen discipline, geen geweten, geen vaardigheden behalve zich gedragen als een Newyorkse onroerend goed boer, erop uit zijn aannemers en onderaannemers te verneuken. Hij kan niet anders dan wat hij dinsdag liet zien.

Ondertussen krabde hij aan de Amerikaanse onderbuik door zijn stupide weigering om white supremacy te veroordelen. Ik had de indruk dat hij geen idee had wat Proud Boys zijn, en ik denk dat hij ‘stand down’ bedoelde toen hij ‘stand by’ zei, maar dat doet niet veel toe. Het past in een patroon van het opjuinen van achterbannen die racistisch zijn, Charlottesville was een mooi voorbeeld. Trump is een racist. Biden zei het expliciet en kon dat zeggen omdat Trump hem de opening gaf.

Door blank geweld te tolereren en te koppelen aan de ondermijning van de geloofwaardigheid van democratische verkiezingen, schept Trump het klimaat voor de chaos en wie weet wat voor mogelijkheden in november. Hij weet dat hij gaat verliezen, zijn enige hoop is zoveel mogelijk twijfel, chaos, rommel, destructie te veroorzaken. Hij kan dat en doet dat omdat hij geen greintje respect voor een democratisch grondwettelijk systeem heeft. Hij gebruikt het, misbruikt het en gooit het weg als het niet meer van pas komt.

We ontsnapten aan een mogelijke Trump die de verkiezingen nog krap konden maken. Trump is een ramp voor Amerika maar het had veel erger kunnen zijn als hij werkelijk enige vorm van stabiele genialiteit had gehad. Nu zitten we met een gebroken land en een potentieel rampzalige november en december (gratieverleningen, extra chaos, misbruik van het systeem) totdat Biden op 20 januari wordt geïnstalleerd. Het is misschien het gevaarlijkste moment in de Amerikaanse geschiedenis. De enige rem op zijn misdragingen, de Republikeinse Partij, heeft vier jaar lang zijn hielen gelikt. Het zou verrassend zijn als zij ineens normen en waarden ontdekken.

De arme Chris Wallace, een goede journalist (een van de weinige bij Fox) was het grootste slachtoffer van deze idiote avond. Hij kon de bully niet onder controle krijgen. Hij kan het zichzelf verwijten. Er was maar een manier om Trump te stoppen: het debat stopzetten. Wallace had moeten zeggen: mr president, ik heb nu verscheidene malen geprobeerd u aan de afspraken en de regels van fatsoen te houden. U weigert zich te gedragen. Ik beëindig nu dit debat.

In zekere zin is het gelukkig dat hij dat niet deed. Niet voor hem maar voor ons. Het gaf Trump de gelegenheid om zichzelf op te hangen. Zeker, een trainwreck, een shitshow, het slechtste debat ooit, maar een zegen voor het beschaafde deal van Amerika.