We krijgen wat we verdienen

Ik kreeg gisteren een flyer in de bus van Sofyan Mbarki, nummer 16 op de PvdA lijst. Ik waardeer persoonlijke benadering, hij krijgt mijn voorkeurstem.

Verder ben ik alleen verbaasd en licht verontrust over deze verkiezingen. Dat is niet over de vraag waarom in Nederland altijd cabaret als vrolijke noot bij een serieus onderwerp gehaald moet worden, zie Jinek. Dat leuk in Nederland nooit leuk is, is blijkbaar mijn heel persoonlijke conclusie. Het gekronkel om zich te verontschuldigen als leuk niet leuk blijkt was typerend.

Erger dan die niet leuke caberetiers vond ik dat een vooringenomen, partijdige journalist aan tafel zat, die van de Telegraaf. Hoe kun je dat in vredesnaam serieus nemen? Een actiekrant die permanent campagne voert tegen D66 en Groen Links (de vluchtheuvel voor columnisten zonder inspiratie is iets over Halsema schrijven) zet zichzelf buitenspel voor dit soort activiteiten. Ik heb het zogenaamde gesprek met Kaag en Rutte niet gezien, maar begreep dat Kaag alle gezeik kreeg van deze journalist met agenda, en Rutte zoete broodjes. Wie is daar verbaasd over?

Allez, dat is de teneur van deze campagne. Ik begrijp dat vertrouwen in Rutte niet zo goed. Geen enkel van de schandalen of politieke salto’s van de afgelopen tien jaar wordt hem aangerekend (niet met de PVV regereren – hij is er trots op -, niet de belachelijke bezuinigingen, niet de Unilever soap, niet de toeslagen en ga zo maar door). Knap werk als je ermee weg kunt komen, maar het doet me afvragen waar de kiezer mee bezig is. Nergens mee, zo lijkt het.

Links zit in de lappenmand sinds de PvdA door Rutte II gekielhaald is. Dat Ploumen niet voor grote winst kon zorgen, verbaast me niet. Wel het verlies van Groen Links – hebben die zo slecht oppositie gevoerd? Ik vrees dat Jesse Klaver zichzelf zal moeten heruitvinden, of wellicht al over zijn houdbaarheidsdatum heen is. Dat Baudet garen spint bij de Jinek capriolen (dank, dank) en het gebrekkig geheugen van de kiezer verbaast dan weer niet. Die kiezer krijgt er Haga en de chauffeur van Pim voor. Good luck.

Eerdmans, bezig aan zijn zesde partij: hoe kan iemand daar nog belofte in zien? Hij heeft zich verbonden met Derk Jan Eppink, beroepsleugenaar in Republikeinse dienst, bij twee kranten eruit gegooid. Zat nou lekker opgeborgen in Brussel, krijgen we die ook weer terug. Dit is de partij van de duikelaars: duw ze onder en ze komen een stukje verderop weer boven, en proberen het nog een keer. Het kan bij ons.

Nee, dan Volt, dat voerde slim campagne, heeft wat te bieden en heeft, denk ik, toekomst. Gelukkig zijn we die malle fraudeur van een Henk Krol kwijt, althans daar lijkt het op.

Grootste probleem is denk ik de timing. Deze verkiezingen gaan over beleid in tijden van corona (nou ja, eigenlijk niet, de incompetente de Jonge, die door Rutte als bliksemafleider wordt gebruikt, is nou niet direct reclame voor deze regering). Hoe kun je dat een succes noemen?

Maar we moeten eigenlijk kiezen over beleid na corona. Waar willen we naar toe? Daar ging het niet over deze verkiezingen en dus zullen we vier jaar zitten met visieloze mensen, een wissel van de wacht tussentijds (als Rutte opstapt en het overdoet aan …..). Het kabbelt maar door. Een land zonder ambitie geleid door een man zonder ambitie en ohne Eigenschaften. We krijgen wat we verdienen.